hirdetés

A magyar olimpiai csapat öt éremmel kevesebbet szerez idén nyáron, mint a négy évvel ezelőtti londoni olimpián. Erre jutottak a PwC szakértői, amikor közgazdasági módszerekkel becsülték meg azt, hogy mennyi érmet nyernek Rióban az egyes nemzetek. Magyarország így az érmetáblázaton a 18. helyen végez, India előtt.

 olimpiai lángAz előző házigazda britek járnak a legrosszabbul, ők 13 éremmel kevesebbet nyernek az idei olimpiai játékokon, mint négy évvel ezelőtt Londonban. Utánuk az oroszok és Magyarország következik, 11-gyel, és 5-tel kevesebb megszerzett éremmel. A nagy nyertes természetesen a házigazda Brazília lehet. Nekik azt jósolják az elemzők, hogy 8 éremmel többet szereznek nyáron. Kína is elégedett lehet, ha a becslések szerint alakul az éremtáblázat, hiszen nekik 10 éremmel jósolnak többet a közgazdászok.

A nemzetek közti verseny élén az Egyesült Államok végez majd, 108 éremmel. Ez öttel több, mint négy éve. Kína lesz a második, 98 éremmel. Harmadik és negyedik helyre fut majd be Oroszország és Nagy-Britannia, 70, illetve 52 éremmel. Magyarország a 18 helyen végez majd a rangsorban, 13 megszerzett éremmel.

Dávid a sportban olykor legyőzheti Góliátot, bár az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok és Kína továbbra is uralják az éremtáblát – mondta John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza.

Arról is beszélt, hogy minél nagyobb egy részt vevő ország lakosságszáma és gazdasági jóléte, annál valószínűbb, hogy több érmet szerez. Akadnak azonban kivételek, mint például Jamaica és Kenya. Jamaica például az ország GDP-jének egymilliárd dollárjára vetítve várhatóan 0,4 érmet szerez majd Rióban, míg ugyanez az arány az Egyesült Királyság és Oroszország esetében mindössze 0,02, az Egyesült Államok és Kína esetében pedig 0,005-0,006.

A becslés során a korábbi játékokon elért eredmények is fontosak voltak. Ezek néhány ország esetében az erős sporthagyományokat és az olimpiai sportágak állami támogatásának mértékét is tükrözik. Ez a hatás Kína esetében érzékelhető a legjobban, ott ugyanis az állami támogatás nagyban hozzájárult az ország sikeres pekingi és londoni szerepléséhez.

Az előrejelzési modellhez gazdasági és politikai tényezőket vettek alapul a szakértő kollégák, akik 2000 óta készítenek hasonló becslést.

Mi, itt Magyarországon azért bizakodóbbak vagyunk a saját érmeink számát tekintve, és a 18. helynél előkelőbb szereplésre számítunk – mondta Katona Zoltán, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának szenior menedzsere. A szakember arról is beszélt, hogy a számításokhoz használt modell nem mentes a hibalehetőségektől és a becsléseket felülírhatják az emberi tényezők, így a kivételes egyéni teljesítmények.