hirdetés

Rossz hír a Tour de France hegyimenő kerekeseinek. A francia kerékpáros körverseny csütörtöki szakaszát hat kilométerrel ugyanis lerövidítették a szervezők, mivel erős szelet mondanak a hegycsúcsra. Így sok sztár komoly bajba kerülhet, hisz erre a hegyre tettek fel mindent, és hogy a felhalmozott hátrányukat lecsökkentsék.  

tour 16

Az egyik legkomolyabb hegyet, a Mont Ventoux-t kell leküzdenie a mezőnynek, de 100 kilométer/órás szélfúvásokat jósolnak a szakasz végére, így oda nem engedik fel őket a szervezők. Ezen a hegyen már 320 km/órás szelet is mértek.

Ugyanitt történt a Tour eddigi egyik legnagyobb tragédiája, 1967-ben a brit Tommy Simpson szívinfarktust kapott a szakaszon, és meghalt. Akkor tűző nap, közel 50 fok és szélcsend volt, de Simpson halálához tartozik az is, hogy előző este komoly alkoholmennyiséget fogyasztott el, eleve gyomorbántalmai voltak, szervezetében amfetamint, a mezének hátsó zsebében pedig ampullákat találtak.

Ugyanezen a hegyen Marco Pantani 2000-ben megverte Lance Armstrongot, de akkora volt a szél, hogy az eredményhirdetést már nem tudták megtartani.