hirdetés

Ugyan az első félidőben még tíz pont feletti előnyt épített ki a Celtics, később fordított, az utolsó percekben pedig el is döntötte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjének hetedik meccsét a Cavaliers – végül a 80 pontot sem érte el a Boston, így a Cleveland sorozatban negyedszer, LeBron James sorozatban nyolcadszor képviseli Keletet a fináléban.

CLEVELAND, OH - MARCH 30:  LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers handles the ball during the game against the New Orleans Pelicans on March 30, 2018 at Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2018 NBAE (Photo by David Liam Kyle/NBAE via Getty Images)A legrosszabbkor bukott otthon a Boston. 10–0-s hazai playoff-mutatóval érkezett meg erre a találkozóra a Celtics és eleinte úgy tűnt, hogy nem is szakad meg a széria, jobban dobtak, jobban védekeztek ellenfelüknél, a második negyedben pedig már tíz pont körül, vagy inkább tíz pont felett jár a gárda előnye. A Cavs azonban nem tört meg, visszaizmozta magát, a bostoni dobóforma nagyon visszaesett és ahogy közeledtünk a találkozó végéhez, úgy játszottak egyre gyengébben a hazaiak, főleg támadásban. Hat perccel a vége előtt ugyan visszavették még a vezetést 72–71-re, de ezzel ellőtték az utolsó puskaporukat, innentől a következő tíz (!) mezőnykísérletüket elrontották, plusz két büntetőt is kihagytak éppen a meccs, a párharc, a szezon legfontosabb időszakában – ez aztán végül nem fért bele, a Cleveland élt a lehetőséggel, a Boston pedig búcsúzott az idénytől. A 79 dobott pont is jelzi, hogy hol volt a probléma, ugyan Jayson Tatum kiválóan játszott és Al Horford is megtette a magáét, de a többiek nem nőttek fel a feladathoz – Brown 5/18-at, Rozier 2/14-et (közte 0/10 triplát), Morris 5/14-et, Smart pedig 1/10-et szenvedett össze mezőnyből, csapatszinten összességében 34 százalékkal céloztak és mindössze 17.9 százalékkal tripláztak, így nem lehet hetedik meccset nyerni. Nagyot küzdött a gárda, de a legutolsó akadályban elbotlott, így be kellett érnie idén a keleti döntővel.

 

2011 óta minden évben LeBron James aktuális csapata képviseli a nagydöntőben Keletet és bár most nagyon rezgett a léc, ismét megoldotta a feladatot a Cavs klasszisa. Kevin Love nélkül a várakozásoknak megfelelően Jeff Green kezdett négyes poszton és kifejezetten jól is játszott (19 pont, 8 lepattanó), kintről-bentről veszélyes volt és ő lépett fel második opciónak James mögé, de a vezér természetesen ezúttal is LeBron volt, aki végül egyáltalán nem pihent (48 percet játszott), dobott 35 pontot, leszedett 15 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt, valamint 2 blokkot, emellé ezen az estén a 8 eladott labda is belefért. Jól persze összességében a Cleveland sem játszott támadásban, de a tíz pont feletti hátrányban sem tört meg a csapat és ahogy azt sokan megjósolták, a clutch időszakban kijött a rutin – 71–72 után érkezett egy Green-tripla, aztán egy Thompson-zsákolás, majd James büntetői (közben JR Smith egy blokkot osztott ki a túloldalon) és bő egy perccel a vége előtt egy „surranópályán” dobott Hill-kosár is, ezzel lett közte hét. A pontot az i-re aztán James tette fel egy 2 plusz 1-es játékkal a következő támadásból, itt dőlt el végleg a küzdelem, így 2018-ban is a Cavs lett Kelet bajnoka – ellenfélre vár Tyronn Lue csapata, hajnalban eldől, hogy sorozatban negyedszer is a Golden State, vagy először a Houston lesz majd az akadály