hirdetés

Franz Beckenbauer és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) három korábbi tisztségviselője ellen büntetőeljárás indult Svájcban. A legendás német játékos lakását át is kutatták a nyomozók.

Bildnummer: 06816045  Datum: 06.11.2010  Copyright: imago/Hartenfelser Deutscher Sportpresseball 2010 in Frankfurt - Franz Beckenbauer und Ehefrau Heidi; Deutscher Sportpresseball Main privat kbdig xdp 2010 quer o0 Fußball Herren Spielerfrau, Partnerin, Frau, Ehefrau Familie Presseball Image number 06816045 date 06 11 2010 Copyright imago Hartenfelser German Sports Media ball 2010 in Frankfurt Franz Beckenbauer and Wife Heidi German Sports Media ball Main Private Kbdig  2010 horizontal o0 Football men Players woman Partner Woman Wife Family Press BallA svájci főügyészség (OAG) csütörtöki közleménye szerint rajtaütésszerű házkutatást tartottak azonos időpontban összesen nyolc németországi és ausztriai helyszínen, többek között Beckenbauer otthonában.

Beckenbaueren kívül Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach korábbi DFB-elnökök, valamint Horst Schmidt, a DFB korábbi főtitkára ellen indítottak eljárást csalás, pénzmosás, felelőtlen gazdálkodás és hűtlen kezelés gyanúja miatt a 2006-os németországi világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban.

A gyanúsítottakat – akik a torna szervezőbizottságának tagjaiként tevékenykedtek – csütörtökön kihallgatták. Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) 24 fős végrehajtó testületéből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, amelyhez az Adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt.

A Spiegel azt írta – és csütörtökön az ügyészség is azt közölte –, hogy Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Niersbach is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Októberben Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.
  A 70 éves Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna. Csütörtökön az ügyvédei kijelentették, hogy az egykori legendás játékos majd edző mindenben együttműködik a hatóságokkal.
 A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a FIFA etikai bizottsága is vizsgálatot folytat. Niersbachot júliusban egy évre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert tudott a helyszínkijelöléssel összefüggő szabálytalanságokról, de nem jelentette azokat.