hirdetés

Már nem lehetetlen 2 órán belül lefutni a maratoni távot. Kipchoge álma valóra vált Bécsben, hisz a kenyai futó már régóta készült ezen elérhetetlennek tünő határ áttörésére.

 

Eliud Kipchoge kenyai hosszútávfutó valósággal megtáltosodott a bécsi maratonon. A 34 éves sportoló ugyanis a 42,195 kilométeres távot két órán belül teljesítette: pontosan 1 óra 59 perc 40 másodperces időt futott, a világon elsőként, jóllehet a verseny mesterséges körülményeit tekintve ez a kitűnő teljesítmény nem ér fel világcsúccsal.

Eliud Kipchoge két évvel ezelőtt egyébként már a fejébe vette, hogy két órán belül gyűri le a maratoni távot, és egy sejtette, hogy egy napon rekordokat fog dönteni elképesztő gyorsaságával. Akkor a monzai Forma-1-es pályán próbált szerencsét, ám nem járt sikerrel: 25 perccel meghaladta a két órát, mire célba ért.

A 2017 óta kenyai hosszútávfutó négy maratonon győzedelmeskedett: a maratonfutás hivatalos világcsúcsát 2018-ban Berlinben döntötte meg, akkor 2:01:39-es időt futott. A sportoló már gyerekként is arra készült, hogy futó lesz: kisfiúként futva eredt iskolába minden egyes nap, dolgát pedig nehezítette, hogy mezítláb futotta le a távot.

Persze nem egyik napról a másikra írt vált rekordöntögetővé: eleinte 3 és 5 ezer méteren versenyzett, középtávfutóként pedig 2003-ban világbajnokságot nyert.

Eliud Kipchoge az évek során többek idejét felülírta: első hivatalos maratonját, vagyis a 2014-as hamburgit pályacsúccsal nyert. Tavaly a maratonfutás világcsúcstartója lett.