hirdetés

2008-as pekingi doppingmintájának ismételt vizsgálata hozott pozitív eredményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése szerint. Sok olimpikon nem is gondolta volna, hogy 8 év után is bukhatják az érmeiket.  

tigiev-soslanElveszítette olimpiai ezüstérmét a férfi szabadfogású birkózók közül az üzbég Soszlan Tigijev (74 kilogramm) és a kazah Tajmuraz Tigijev (96 kg). A női súlyemelők közül az ukrán Olha Korobka (plusz 75 kg), a férfi súlyemelőknél pedig a fehérorosz Andrej Ribakov (85 kg). El kell búcsúznia bronzérmétől a női 3000 méteres akadályfutásban indult orosz Jekatyerina Volkovának és a női súlyemelők közül a fehérorosz Nasztaszja Novikavának (53 kg). Az ő mintájukban egyaránt
dehidroklor-metiltesztoszteront
mutatott ki a vizsgálat, és ugyanez volt a férfi súlyemelők 62 kilogrammos súlycsoportjában indult azerbajdzsáni Szardar Haszanov szervezetében is.
A férfi távolugrás ötödik helyezettje, a kubai Wilfredo Martinez acetazolamid, a női 100 méteres gátfutásban rajthoz állt spanyol Josephine Nnkiruka Onyia pedig metilhexanamin miatt bukott meg.
A NOB azért gondoskodik róla, hogy tíz évig tárolják a mintákat, hogy azokat új eljárások bevezetése után ismét megvizsgálhassák. A pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett minták újraelemzése során már 98 pozitív esetet regisztráltak tavaly augusztus óta.