hirdetés

Sajnos Cseh Lacinknak nem sikerült az olimpiai arany megszerzése. Sőt a világ legjobb úszóját az elődöntőkben kétszer is legyőző Kenderesi is csak bronzérmet nyert a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a riói olimpián. Úgy tűnik, komoly reformra van szükség a Magyar Úszó Szövetségnél, mert egyedül a szövetség által korábban sokat támadott Hosszú–Tusup-féle edzésnek van komoly eredménye, a legendás Széchy-féle elméletek és edzések ideje sajnos lejárt.

cseh lászló

Kenderesi Tamás bronzérmet nyert, Cseh László pedig világbajnoki címvédőként hetedik lett 200 méter pillangón a riói olimpia úszóversenyeinek keddi napján. A győztes pedig az amerikai csodaúszó Phelps lett, aki ezzel a győzelmével már a 21.olimpiai aranyérmét szerezte meg. Bár bizakodtunk, hogy Cseh vagy Kenderesi fényesebb érmet szerez, de ez csak álom volt. Phelps határozottam és egyértelműen mutatta meg, ki is a legény a gáton.

A legjobb idővel Kenderesi Tamás készülhetett a fináléra: a 19 éves magyar versenyző először az előfutamban, majd az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, emellett mindkét alkalommal legyőzte példaképét, a 19-szeres olimpiai bajnok amerikai Michael Phelpset. Minden idők legeredményesebb olimpikonja a második, míg az idei eredmények alapján ranglistavezető Cseh a harmadik idővel jutott döntőbe. Az elképesztően erős mezőnyben ott volt még a szám címvédője, a dél-afrikai Chad Le Clos, valamint 400 méter vegyesen már bronzérmes japán Szeto Daija. Az olimpiai uszoda jelentős része Phelpsnek szurkolt, óriási ovációval fogadták a szupersztárt.

A rajt előtt hatalmas hangzavar volt, a nézőket figyelmeztetni kellett. A start után Cseh nagy lendülettel kezdett, először mégis Phelps érintette a falat. Féltávnál az amerikai mögött Cseh és Kenderesi volt a sorrend, a szám 30 éves világbajnoka azonban fokozatosan lassulni kezdett, és már ekkor látni lehetett, hogy nem tud beleszólni az érmes csatába. Kenderesi ezzel szemben nagy hajrába kezdett, az utolsó métereken még az ezüstre is volt esélye, végül 1:53,62 perces egyéni csúccsal harmadik lett. Cseh ideje 1:56,24 perc volt.

– Nagyon boldog vagyok. Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem. az utolsó öt méteren már a szívem vitt a célba. Izgalom volt bennem, de görcsösség nem – mondta Kenderesi.

– A rajt előtti közjáték nem volt szerencsés, de nem ez volt a probléma. Az utolsó ötven méteren nem haladtam, szinte egy helyben álltam, ilyet olyan versenyen szoktam érezni, amikor előtte tíz percig úszok valami mást. Egyszerűen elfáradtam, próbáltam nekimenni, vártam, hogy jön az a londoni könnyed úszás, de nem jött. Ha feleolyan jó formában jöttem volna, mint amilyenben Londonban voltam, itt simán lehetett volna nyerni. Kenderesi Tamásnak gratulálok a bronzéremhez, nekem pedig ott van még a 100, az nem olyan hosszú, talán jobban fogom bírni – értékelt Cseh.