hirdetés

Világbajnok lett a magyar női kerékpáros Glasgowban. VAs Kata Blanka a nagyok közé ért és történelmi sikert ért el a magyar bringás. Kata a felnőtt vébé mezőnyben a tizenegyedik helyet szerezte meg. Kata mostantól kezdve minden versenyen már az ikonikus szivárványos trikóban feszíthet.

A Loch Lomond és Glasgow közötti 154,1 kilométeres távú versenyen az utolsó 35 kilométerre kettészakadt az esélyesek csoportja. Vas Kata Blanka a másodikban maradt további két, az U23-as korosztály érmeire pályázó bringással. A végén a körpályán két körrel a vége előtt ez a boly több mint egy perccel követte a hosszú ideje egyedül szökésben lévő svájci Elise Chabbey-t és ötven másodperccel tekert az esélyeket, így a belga Lotte Kopeckyt és a holland Demi Volleringet, valamint az utóbbit segítő Van Vleutent magában foglaló csoport mögött. Az U23-as érmekért vívott csatában remekül hajrázva végül a 21 esztendős Vas bizonyult a leggyorsabbnak, így ő lett az U23-as világbajnok, s az érmét már a világbajnokot megillető szivárványos trikóban vehette át. Egy évig ebben tekerhet.

Vas Kata Blankának így három szakágból van vb-érme ebből a korosztályból: hegyikerékpárban és terepkerékpárban 2020-ban egyaránt második volt. A korábbi gyorskorcsolyázó Zsankó Petra csoportját a körpályán kiintette a zsűri, így ő nem fejezte be a vb-t. Elöl az utolsó körre az esélyesek beérték Chabbey-t, s végül Kopecky lett a világbajnok.

Érdekes de az idei világbajnokságon mindösszesen két csapat adta a nőknél és a férfiaknál is a felnőtt és az U 23-as korosztályban is a világbajnokot. Mindez feltehetőleg jelent valamit, jól dolgoznak ennél a két klubnál a szakemberek.