hirdetés

Hosszú Katinka 200 méter vegyesen olimpiai rekorddal, Kenderesi Tamás pedig 200 méter pillangón a legjobb, Cseh László pedig a második idővel jutott az elődöntőbe a riói olimpia úszóversenyeinek hétfői napján.

 hosszú katinkaNem mindennapi mezőny gyűlt össze 200 méter pillangón, hiszen a világbajnoki címvédő Cseh mellett a legutóbbi olimpián győztes dél-afrikai Chad Le Clos, valamint a szám 2004-es athéni és 2008-as pekingi bajnoka, egyben világcsúcstartója, az amerikai Michael Phelps is rajtkőre állt.  Az idei világranglistát Cseh vezeti a londoni Európa-bajnokságon úszott 1:52,91 perces idejével, az előfutamban azonban gyakorlatilag csak „lubickolt” egyet, kizárólag az utolsó 50 métert meghúzva 1:55,14 perces idővel nyerte a futamát.

– Jó volt ez így délután, sok energiám benne maradt, de ez most elég volt. Sikerült spórolnom, délután teljesen más lesz. Most sokan csak fürödtek. Azért az utolsó ötvenen megnéztem, mit tudok. Kétszáz pillangón tudat alatt is van bennem egy pici fék, amikor látom, hogy elöl vagyok és jól megy, nem adok ki mindent magamból – mondta a Rióba pályafutása első ötkarikás aranyáért érkező Cseh.

A címvédő Le Clos a második előfutamból 1:55,57-es idővel ment tovább. A harmadik előfutamban a vasárnap óta már 19-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps mellett úszott Kenderesi Tamás: a 19 éves magyar – akinek minden idők legeredményesebb olimpikonja a példaképe – 1:54,73 perces egyéni csúccsal nyerte a futamot, amivel az első helyen ment tovább.

– Többször beleesem ebbe a hibába, hogy kicsit erősen megyek. Bízom benne, hogy most nem úgy lesz, mint az Európa-bajnokságon. Első úszásra azt hittem, ez olyan 1:56-os idő lesz, de megláttam Michaelt, és úgy éreztem, menni kell. Úgy gondoltam, akkor inkább megverem, persze ez akkor lenne komoly, ha ő is erősen úszott volna. Remélem, ez nem vett ki belőlem túl sokat. Nem érzem most ezt. Ha ilyen érzésekkel életem legjobbját tudtam úszni, akkor ezen még lehet javítani – értékelt Kenderesi.

A 200 méter vegyesen Hosszú Katinka a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként 2:07,45 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott, míg Jakabos Zsuzsanna 2:11,69-cél kilencedik helyen került az elődöntőbe. Hosszú a vegyes zónában azt mondta az újságíróknak, hogy az esti duplázás miatt – mivel a 100 méter hát döntőjében is érdekelt lesz – nem nyilatkozik, ugyanis szüksége van a pihenőre.

– Ez most sokkal jobb volt, mint az első nap során, valahogy így kellett volna négyszázon is. Megpróbálok este még jobbat úszni, remélem, tudok javítani ezen az időn, mert szükséges lesz – mondta Jakabos.

A délutáni programot a magyarok közül Verrasztó Evelyn nyitotta 200 méter gyorson: a negyedik olimpiáján szereplő úszó idei legjobbjával, 1:59,44 perccel futamában hatodik, összesítésben pedig 28. lett.

– Szerettem volna 1:58-as időt úszni, a kanadaival akartam menni, de már az első hossz után láttam, hogy ez nem fog menni. Nem vagyok elégedett ezzel az idővel, nem értem, hogy olimpián miért nem jön kis soha a lépés. Úgy jöttem ide, hogy „last one fast one”, de nem sikerült – mondta Verrasztó.

Őt ugyanebben a számban követte a 14 éves Késely Ajna, a magyar küldöttség legfiatalabb tagja. A 400 méteren 21. ifjú tehetség 1:59,20 perccel hetedik lett versenyében, míg összesítésben a 25. helyen zárt.

– Boldogabb vagyok, mint a négyszáz után. Nagyon el voltam keseredve tegnap, de rengeteg motivációt kaptam a családomtól és a pszichológusomtól. Tegnap rosszabbnál rosszabb gondolatok jártak a fejemben, de végül is egy olimpián vagyok, ez is nagy dolog, hogy elértem. Úgy érzem, most mindent beleadtam, mindent megtettem – mondta Késely.

Az esti program magyar idő szerint kedden hajnali 3 órakor kezdődik.