hirdetés

Bő egy óra alatt három világcsúcsot láthatott a közönség a riói uszodában, amely az olimpiai második napjának döntőire már jobban megtelt. Sokkal kevesebb volt az üres szék, mint szombaton este, főként annak köszönhetően, hogy több brazil versenyző is érdekelt volt. Sajnos Kapás Boglárka lecsúszott a dobogóról és ismét doppingtesztre vitték a verseny után. Katinka pedig megint a döntőbe úszta magát háton. Az amerikaiak fenegyereke, Phelps pedig szép csöndben megint nyert egy olimpiai aranyat.

kapás-újszó

Aztán következett a női 400 gyors fináléja, Kapás Boglárkával, és az egyértelmű esélyes Katie Ledeckyvel. Az amerikait ezúttal nem lehetett megfogni, gyorsan ellépett a mezőnytől, és a világcsúcs sem jelentett akadályt, közel két másodperccel úszott jobbat (3:56,46), mint két éve. Csak az volt a kérdés, hogy ki állhat még dobogóra, és erre az ötszörös Európa-bajnok magyarnak is volt esélye, hiszen fokozatosan jött fel, az első 100 után még hetedik volt, majd ötödikként fordult, 250-nél pedig már a negyedik helyen úszott. Tovább azonban már nem tudott javítani, a brit Jazmin Carlin és az amerikai Leah Smith is előtte csapott célba. A 4:02,37 perces eredmény így is egyéni legjobbja.

Kapásnak, ahogy a délutáni előfutam után, ezúttal is doppingellenőrzésre kellett sietnie, így nem tudott hosszan nyilatkozni. Azt remélte, hogy a bronzérmet meg tudja csípni.

– Kicsit csalódott voltam, amikor megláttam, hogy nem vagyok dobogós. Azt reméltem, hogy ez az időeredmény elég lesz a bronzéremre, de nagyon erős volt a mezőny, szóval ez a negyedik hely is szép – mondta.

100 háton Hosszú Katinka a második helyen jutott be a hétfő esti fináléba (58,94 másodperc). A futam után nem volt teljesen elégedett, úgy érezte, hogy sok mindent elrontott, de bízik abban, hogy ezeket ki tudja javítani.

A férfi 4 × 100 méteres gyorsváltók között az amerikaiak nyertek fölényesen, Michael Phelps megszerezte 19. olimpiai aranyérmét, és 23. érmét.

(Fotó: Újszó)