hirdetés

A Tour de France kilencedik szakasza mondhatni igencsak kaotikus lett. Rengeteg esés és defekt volt. A Nap vesztese Richie Port lett aki súlyos sérülése miatt fel is adta. A győzelmet John Degenkolb szerezte meg.

 

froom-tourA Tour kilencedik szakaszát mindenki az egyik legveszélyesebbnek és legkiszámíthatatlanabbnak tartotta. A szűk, kockaköves szakaszon eleve nehéz a haladás, a portól csúszós köveken mindig pedig mindig sok a bukás és defekt, ami eleve egy kicsit orosz ruletthez teszi hasonlatossá a versenyt. A mezőnyben jó néhány olyan biciklis is tekert, aki a csak az Észak Poklának nevezett Párizs-Roubaix -n jól teljesít, de sokan voltak olyanok, akik igazából csak a túlélésre játszottak.

 

A közel 260 kilométeres Paris–Roubaix-kerékpárverseny a macskakövek és a sár miatt, olyan mint az orosz rulett, de ez kell a drámák és a hősök születéséhez.

Még a kockakövekhez sem ért a mezőny, máris jöttek a bukások. A földre került a BMC csapatkapitánya, Richie Porte is. A képek alapján úgy tűnt, hogy eltörhette a kulcscsontját, vissza sem ült a kerékpárjára, sírva adta fel az idei Tourt. A Froome egyik legnagyobb riválisának tartott ausztrál tavaly is a kilencedik szakaszon szállt ki. A Movistar is érzékeny veszteséget szenvedett, egyik fontos hegyi segítője, José Rojas is feladta sérülés miatt a Tourt.

 

Ahogy elért a mezőny a 14 kockaköves szektorból az elsőhöz máris jöttek a defektek és a bukások. A franciák favoritja, Romain Bardet is többször ledefektelt, rengeteget dolgozott azért, hogy az élcsoport közelében maradjon.

A főmezőnyben a sárga trikós Greg Van Avermaet, az idei Párizs–Roubaix-t nyerő Peter Sagan mutatta magát sokat elöl, de a Movistar és a Sky is jó pozícióban hozta a kapitányait. A kockaköves szektorok eléggé szétkapták a sort, a főmezőny nagyjából negyvenfősre olvadt.

 

Egy idő után szinte könnyebb lett volna azt számolni, ki nem bukott. A jobb nevű versenyzők közül esett a szombati szakaszt nyerő Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo), Michal Kwiatkowski, Egan Bernal (Sky), Rigoberto Uran (Drapac) és Mikael Landa (Movistar) is. Az összetett esélyesek közül Landa és Uran nem is tudott felzárkózni az élcsoportra.

 

Az élen pedig az egynapos menők vették az át irányítást. Philippe Gilbert is próbálkozott szökéssel, de a sárga trikós Van Avermaet is végig nagyon aktívan versenyzett, a céltól 19 kilométerre elvitte a bónusz sprintet is, három másodpercet nyert ezzel. Ezután két jó klasszikus menővel, a szintén korábbi Párizs-Roubaix-győztes John Degenkolbbal és Yves Lampaerttel meg is tudott szökni. Nem állt össze hatékony üldözőcsoport mögöttük, 6-7 kilométer alatt fél perces előnybe kerültek Van Avermaeték.

 

A célegyenesbe is kényelmes előnnyel fordultak, így volt idejük taktikázni a sprint előtt, Degenkolb maradt elöl, a legrosszabb pozícióban, de végül ő indította meg a hajrát. Van Avermaet reagált rá, de nem a német bringást nem tudta megverni, Degenkolb húzta be első Tour szakaszát.

 

Van Avermaet viszont sokat javított az összetettben, hét helyett már 43 másodperccel vezet Geraint Thomas előtt. Sokáig már valószínűleg nem viselheti a sárga trikót Van Avermaet, az első hegyi szakaszon elveszítheti. A mai szakasz tempója a nehéz körülmények ellenére is nagy volt, 45,93 km/h-s átlaggal nyert Degenkolb.

 

Az összetett menők közül Alejandro Valverde, Chris Froome és Adam Yates várja jó pozícióból a folytatást, húsz másodpercen belül vannak egymáshoz képest.

A Touron hétfőn pihenőnap következik, kedden folytatódik a verseny.