hirdetés

Kemény döntés, az oroszok atlétákat kizárták. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF tanácsa úgy döntött, hogy fenntartja az orosz szövetség  felfüggesztését, így az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, és a riói olimpián sem. Igaz, ez utóbbira nyitva hagyott egy kiskaput azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy az országon kívül készülnek és folyamatosan ellenőrzik őket.

orosz atléták-bumm.sk

Az IAAF közleménye szerint a tavaly novemberben az orosz doppingellenes lépések megfigyelésére és azok segítésére felállított öttagú bizottság négy, a tagok által egyhangúlag támogatott ajánlást tett az IAAF tanácsának, amely elfogadta azokat. Ezek közül az első az volt, hogy a VFLA felfüggesztését ne szüntessék meg, mert több előzetesen szabott követelménynek sem felelt meg az ország a legutóbbi ellenőrzéskor. A bizottság az ajánlás indoklását részletezte is, kiemelve, hogy a doppingolás elfogadásának kultúrája mélyen gyökerezik az országban, s ez alapvetően mostanra sem változott meg. Emellett továbbra sem hoztak létre erős és hatékony doppingellenes rendszert, amely visszatartó erővel bírna és segítené a felderítést. Továbbá részben már igazolt gyanú merült fel, hogy az orosz vezetők nem támogatják a doppingellenes harcot, sőt, szisztematikus doppingrendszert működtetnek és próbálják eltitkolni a pozitív eseteket.

Az, hogy az orosz szövetség felfüggesztését nem szüntetjük meg, azt jelenti, hogy az orosz atléták továbbra sem vehetnek részt az IAAF szabályai szerint sorra kerülő nemzetközi versenyeken, beleértve az Európa-bajnokságot és a riói olimpiát – írta közleményében a nemzetközi szövetség.

Legfeljebb semleges színekben indulhatnak az ellenőrzött orosz atléták. A tanács a bizottság másik három javaslatát is elfogadta, s ezek közül kettő ad reményt egyes orosz versenyzők riói indulására, hisz azok a versenyzők ugyanis, akik egyértelműen és meggyőzően bizonyítják, hogy kívül állnak az orosz rendszeren, mert külföldön, megfelelő doppingellenes rendszerrel bíró helyen élnek, s rendszeres doppingellenőrzéseken esnek át, kérvényezhetnek indulási engedélyt a nemzetközi versenyeken. Ilyen engedéllyel orosz színekben nem, csak semlegesként indulhatnak a versenyeken.

(Fotó: bumm.sk)