hirdetés

Az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott az Afrika-bajnok elefántcsontparti csapattal a Groupama Arénában rendezett barátságos mérkőzésen. A két nemzeti csapat először találkozott egymással, és barátságos, egyben teljesen unalmas döntetlen lett a meccs a vége. A legnagyobb esemény és izgalom Király 102. válogatottsága volt.

magyar-elefántcsontpart

A magyarok kezdő kapusa, Király Gábor 102. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, ezzel megdöntötte a válogatottsági rekordot, amelyet eddig Bozsik Józseffel, az Aranycsapat legendás játékosával tartott közösen. Bernd Storck szövetségi kapitány újoncokat is avatott Sallai Roland és Vida Máté személyében.

A magyar szurkolók egy élőképpel köszöntötték a válogatottat: zászlókból a piros-fehér-zöld trikolór rajzolódott ki a 102. mérkőzésével válogatottsági rekorderré váló Király Gábor kapuja mögött. S ekkor még senki sem tudta, hogy a meccs legkomolyabb izgalmát ez fogja okozni.

Az első negyedórában tapogatózó játék volt, egyik fél sem diktált komoly iramot, a magyarok próbálkoztak támadásvezetéssel, de az akciókat gond nélkül hatástalanították az elefántcsontpartiak, akik viszont ellentámadásba már ritkán csaptak át. Az egyetlen komolyabb helyzet Pintér 12 méteres lövése volt, de abba belevetődött egy védő. Később sem változott a játék képe. Storck csapata kezdeményezőbb volt, többet birtokolta a labdát, kereste a rést a vendégek védővonalán, de nem találta, így pedig egyik kapusnak sem akadt dolga. Ezen az ellenfél támadásait végig rendkívül hatékonyan szűrő Nagy Ádám nagyszerű kiugratása változtatott, ugyanis Gyurcsó ziccerbe került, s ekkor Gbohouónak nagyot kellett védenie. Ezt leszámítva Kleinheisler agresszivitása okozott némi gondot a vendég védőknek, akik a Werder Bremen játékosának letámadása miatt gyakran eladták a labdát.

A csapatok ott folytatták a második félidőben, ahol az elsőben abbahagyták. Annyi különbséggel, hogy ezúttal az afrikai együttes vezetett egy veszélyes ellentámadást, de mivel túl magas volt a beadás az üresen álló Kalounak, így a fejese fölé szállt. Storck hiába cserélt be egyre több támadó szellemű játékost – sorrendben Gerát, Nikolicsot és Bödét –, a mezőnyfölény fokozódott, de nem lett veszélyesebb a magyar csapat játéka.

Az utolsó negyedórára a magyar rohamok is alábbhagytak, így bár Storck együttese többet tett a győzelemért, meg kellett elégednie a döntetlennel.

A magyarok még egy meccset játszanak a június 10-én kezdődő, franciaországi kontinensviadal előtt: június 4-én a világbajnok németek vendégei lesznek Gelsenkirchenben.

(Fotó: MTI)