hirdetés

Nincs tovább. Az idén nyárra tervezett játékokat legkésőbb 2021 nyaráig tolják el.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a tokiói szervezők válságtanácskozásán döntés született a nyári tokiói olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról – olvasható az NKH japán hírportálján.

A NOB hetek óta komoly, és egyre fokozódó nyomás alatt volt: mind többen jelezték, hogy a jelenlegi körülmények között – amikor Európában és az Egyesült Államokban is felfutóban van a koronavírus-járvány – nem támogatják az olimpia megrendezését.

Az első, aki a NOB soraiból nyíltan beszélt az esemény elhalasztásának lehetőségéről, Richard Pound volt. A testület végrehajtó bizottságának tagja már február végén pedzegette a dolgot, és kijelentette: májusig dönteni kell a rendezésről. Thomas Bach NOB-elnök sokáig tagadta, hogy egyáltalán felvetődött volna a halasztás kérdése a köztük és a rendező japánok között zajló egyeztetések során, idővel azonban kénytelen volt elismerni: a téma bizony napirenden van.

A múlt hétvégén Bach már arra kényszerült, hogy bejelentse: négy héten belül eldől a halasztás kérdése, a játékok törléséről azonban nincs szó. Mostanra – számos sportszervezet és sportoló sürgetése nyomán – felgyorsultak az események, és a NOB a szervezőkkel együtt a halasztásról döntött.