hirdetés

Papírforma győzelem a Magyar Kupában. A Fradit irányító Csercseszov mester a bajnoki cím után a Magyar Kupát is elhódította története során húszonnegyedszerre. A Paksnak sok esélye nem volt a győzelemre.

 

Szerdán este a Ferencváros és a Paks csapott össze a Puskás Arénában a Magyar Kupa döntőjében. Bár a már bajnok budapesti zöld-fehérek álmosan kezdtek, Kristoffer Zachariassen révén az első félidőben megszerezték a vezetést, majd a második játékrészben Franck Boli hajrábeli duplájával magabiztosan hódították el öt év után újra a trófeát.

A Paks története során először jutott a sorozat fináléjába és bár az esélyek nem mellette szóltak, az NB I góllövőlistáját toronymagasan vezető Ádám Martin vezérletével a bajnokságban legutóbb tükörsimán győzte le a Ferencvárost a Tolna megyei alakulat, amely 3–0-ra nyert a Groupama Arénában.

Bognár György természetesen a kezdőbe nevezte az OTP Bank Ligában 31-szer eredményes támadót, a korábbi FTC-közönségkedvenc, Böde Dániel viszont csak a kispadon kapott helyet. A túloldalon némi meglepetésre Tokmac Nguen még ott sem.

Az első lehetőségre a 6. percig kellett várni, amely a Paks előtt adódott: Nagy Gergely óriási kirúgásával Haraszti Zsolt egészen az ötös jobb sarkáig roboghatott, lövése azonban Miha Blazicról a jobb alsó sarok mellé pattant. A folytatásban is aktívabb volt a csak magyar játékosokkal felálló alakulat, nem ízlett a Ferencvárosnak az agresszív letámadás és a feltolt védekezés, amely a paksiakat jellemezte az első negyedórában.

Sztanyiszlav Csercseszov csapata viszont nem mezőnyfölényre, vagy helyzetek kialakítására, hanem a vezető gól megszerzésére esküdött fel, amely az első valamirevaló támadásból meg is született a 16. percben:

AISSA LAIDOUNI VETTE ÉSZRE A 16-OSON BELÜL REMEKÜL BEINDULÓ ZACHARIASSENT, AKI ZSEBKENDŐNYI TERÜLETEN EGYÉRINTŐZÖTT MARQUINHOS-SZAL, MAJD VISSZAKAPOTT LABDÁT PEDIG 10 MÉTERRŐL, NAGY LÁBAI KÖZÖTT KÖZEPÉBE RÚGTA, 1–0.

A bekapott találat annyira megfogta a a paksiakat, hogy szinte azonnal kaptak még egyet, Marquinhos verte meg csúnyán a védőjét a jobb szélen, majd tökéletesen ívelt a hosszún érkező Franck Bolihoz, aki azonban a szinte üres kapu helyett Nagy Gergelybe bombázott kapásból.

Nem sokkal később Zachariassen duplázhatta volna meg az előnyt, ám Nagy óriási bravúrral hárította a a norvég játékos közeli fejesét. A 35. percben Carlos Auzqui lőtte szét a felső lécet jó 24-25 méterről, majd Boli tévesztett célt, aki kiszorított szögből az oldalhálót találta el, így a szünetig már nem változott az eredmény.

A második játékrész is Fradi-ziccerrel indult, Laidouni ugratta ki nagyszerűen a jobb oldalon Marquinost, aki 14-ről kapura lőtt, Nagy azonban vetődve ezt a próbálkozást is hárította, a kipattanó pedig éppen csak magas volt az ötösön érkező Zachariassennek. Ezt követően kissé leült a meccs, de a Ferencváros továbbra is irányította a játékot, Bognár György pedig cserékkel próbált frissíteni: Sajbán Máté, Tamás Olivér és Böde Dániel érkezett, utóbbit mindkét tábor részéről hatalmas ováció fogadta.

Gyakorlatilag a semmiből, ám szinte azonnal majdnem össze is jött az egyenlítés, Tamás bal oldali beadását azonban Kovács Nikolasz az ötös jobb sarka mellől jobbal a nézők közé bombázta a ziccert.

Az FTC észbe kapott és azonnal magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, Boli pedig a 83. percben lezárta a lényegi kérdéseket:

STJEPAN LONCAR SZENZÁCIÓS PASSZA UTÁN AZ ELENFÁNTCSONPARTI TÁMADÓ ÚGY FORDULT KAPURA, HOGY AZZAL LERÁZTA MAGÁRÓL SZÉLPÁL NORBERTET, MAJD A LAPOSAN A HOSSZÚ SAROKBA GURÍTOTT, 2–0!

És ha egyszer egy üzlet beindul: három minutummal később ezúttal Henry Wingo ugratta ki Bolit remekül, aki 16 méterről jobbal kilőtte a bal felsőt, 3–0!

A Fradi öt év után nyerte meg újra a Magyar Kupát és története során 24. alkalommal lett aranyérmes a sorozatban, dupláznia pedig nyolcadszor sikerült.

 

(Balu)