hirdetés

Világrekordot döntött Hondurasban a szabadtüdős merülésben a magyar sportoló Korok Fatima. Egy levőgővbtellel 102 méterig merült és jött fel a víz alól, ami nekünk 204 méter . Le a kalappal, szép munka volt !!

 

Anya, apa, megcsináltam!” – világrekorder lett a magyar Korok Fatima, aki 102 méter mélyre merült egy levegővétellel

„A cél egyértelmű, világcsúcsot szeretnék felállítani. Sőt, egészen pontosan mélyebbre szeretnék jutni. A Bazilika és az Országház kupolájának a teteje egyaránt 96 méter magasra nyúlik. Szebb célt nem is tudok elképzelni, minthogy képzeletben a feje tetejére állítsam ezt a két épületet, belehelyezzem a tengerbe és leússzak a tetejéig” – nyilatkozta Korok Fatima 2021-ben a 24.hu-nak.

A szabadtüdős merülés magyar csúcstartója immár világrekordernek mondhatja magát, mivel kipipálta a fent megfogalmazott célt, és Hondurasban 102 méteres mélységig merült a Vertical Blue nevű versenyen.

Korok Fatima 1 perc 52 másodperc alatt jutott le 102 méterre, majd közel 2 percig tartott az útja visszafelé, így 3 perc 47 másodpercet tett meg a víz alatt egyetlen levegővétellel.

A két évvel ezelőtti interjúból tudjuk, hogy a felszínre érkezésnek is szabályozott a módja:

„Az előírás szerint a sikeres teljesítés érdekében kontrolláltan kell viselkednem. Amint felbukkanok, 15 másodpercem marad arra, hogy bemutassam a kötelező protokollt. Először leveszem az orrcsipeszt, majd kimutatom a búvárok egyezményes minden rendben jelét, végül angolul is bemondom: I am okay! Ezután be kell mutatnom a mélység elérését bizonyító címkét, majd, ha a versenybíró felemeli a fehér kártyát, akkor számít sikeresnek a kísérlet”.