hirdetés

Rákkeltő a műfű. Éppen ezért betiltották ezen pályák használatát is Hollandiában. A probléma nem új keletű, nagyjából tíz éve tudják, hogy veszélyes, de most drasztikusan léptek is a hollandok. Eközben Magyarországon dübörög a műfüves pályák építése, az MLSz támogatásával.
WINNIPEG, MB - JUNE 08:  Sydney Leroux #2 of United States challenges Servet Uzunlar #6 of Australia in the first half during the FIFA Women's World Cup 2015 Group D match at Winnipeg Stadium on June 8, 2015 in Winnipeg, Canada.  (Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)2006-ban már végeztek alapkutatásokat, amiből kiderült, hogy a műfű összetevői között, konkrétan a gumigranulátumban olyan karcinogén, vagyis rákkeltő anyag található, ami adott esetben komolyan káros lehet a focisták egészségére. Ezt a FIFPro is megírta, majd tíz év múlva a brit Nemzeti Egészségügyi Központ (NHS) is megállapította.

A műfüvön szétszórt gumigranulátumnak a célja, hogy a játéktér a valódi talajhoz hasonlóan rugalmas legyen, ne csak zöld. Ezt az anyagot elhasznált autógumik zúzásával, őrlésével gyártják, ezért nagy koncentrációban tartalmaz egy bizonyos PAH elnevezésű anyagot (a policiklikus aromás szénhidrogének gyűjtőneve), ami bőrrel érintkezve rákot okozhat. Konkrétan több toxikus vegyületet is tartalmaznak ezek a gumipelletek, többek között higany, ólom és arzén is kimutatható belőlük.

A német TÜV intézet állásfoglalása szerin 10 mg/kg PAH-tartalom esetén az emberi bőr maximum fél percig érintkezhet az adott anyaggal anélkül, hogy kockáztatná az egészségkárosodást. Ez ugye egy focipályán nem életszerű.

Most Hollandiában egy dokumentumfilm miatt újra fókusz került a műfű veszélyeire, ezért úgy döntött Hágában a kormány, hogy felfüggesztik a mesterséges futballpályák működését, bezárják őket.

Mintegy 30 klubot érint az intézkedés, ezekben jelent veszélyt a 3G felület, a gumigranulátum. A kormány pedig elrendelte az azonnali vizsgálatokat, azt követően, hogy a Zembla televízióban egy dokumentumfilmben az Utrecht Egyetem toxikológus professzora azt mondta, az embereknek kerülniük kell ezeket a felületeket, amíg a lehetséges kockázatok ártalmatlannak nem bizonyulnak.
Mint toxikológus azt mondom: én nem játszanék ezeken a pályákon, amíg nem tudjuk felmérni és értékelni a kockázatokat – közölte egy ismert hollandiai szakértő.

(Forrás: goal.com)