hirdetés

Az izlandi labdarúgó-válogatott óriási meglepetésre 2-1-re legyőzte Angliát Nizzában, a franciaországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében, így az angolok kiestek, Izland pedig a legjobb nyolc közé jutott, ahol a házigazda franciákkal találkozik.

izland_angliaAnglia nagy elánnal kezdte a mérkőzést, aminek hamar meglett az eredménye. A negyedik percben Halldórsson kapus Sterlinget buktatta a tizenhatoson belül, Wayne Rooney pedig magabiztosan a bal alsóba lőtte a büntetőt.

A háromoroszlánosok viszont mindössze két percig vezettek: az izlandi középhátvéd, Ragnar Sigurdsson egy bedobás kedvéért húzódott előre a kapu előterébe, ahol Árnason csúsztatásra az ötösön belül csatárokat megszégyenítő módon csapott le és így postafordultával kiegyenlített.

Dele Alli révén a fehér mezes angolok a 15. percben tetszetős távoli lövéssel próbálták feltörni a kemény izlandi védelmet, a labda nem sokkal ment fölé.

A viharfellegek viszont már ekkor gyülekezni kezdtek a britek felett, az izlandiak ugyanis már a lelátón fölénybe kerültek: szurkolóik buzdítása akár a felkorbácsolt tenger, elmosta az angol drukkerek hangját. A 18. percben pedig Sigthórsson a pályán zúdított hideg zuhanyt Rooney-ékra: gyönyörű összjáték végén 15 méterről vette célba a jobb alsót, és bár Hart még beleért a labdába, védeni már nem tudott.

Halldórsson viszont nagy bravúrt mutatott be a 28. percben, amikor Harry Kane egy jobb oldali beadást 12 méterről kapásból zúdított kapura.

Roy Hodgson a második félidőben egy cserével igyekezett felpezsdíteni Anglia játékát – Dier helyére Wilshere érkezett – míg Sigurdsson egy ollózással az izlandit. A középhátvéd mozdulata pengés világklasszisokat idézett.

A következő nagy helyzetre egészen a 83. percig kellet várni: Gunnarsson remek akció után került helyzetbe, megforgatta Wilshere-t és tüzelt, de Hart védte a lövést.

Az angol szövetségi kapitány mindent megpróbált, Sterling helyére Jamie Vardy állt be, Rooneyt pedig Marcus Rashford váltotta, de hiába volt a pályán a Premier League két legjobb gólvágója, Vardy és Kane, nem jött össze az egyenlítés. Anglia búcsúzott az Európa-bajnokságtól, Izland pedig a házigazda Franciaországgal találkozik a negyeddöntőben.

A mai másik nyolcaddöntőben Olaszország 2-0-ra legyőzte a címvédő spanyolokat.