hirdetés

Több száz fős lelkes tömeg, családtagok, barátok, sporttársak, szurkolók hatalmas ovációval és virágcsokrokkal fogadták a Liszt Ferenc repülőtéren a riói XV. paralimpiai játékokról hazatért magyar sportolókat.

paralimpiai-csapat-feihegyAz egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet nyert magyar delegáció gépe közel háromnegyed órát késett, így 19 óra után néhány perccel landolt. Az egyetlen magyar riói győztes, az úszó Tóth Tamás lépett ki elsőként a tranzit ajtaján. Aranyérme mellett egy Vasas-sál lógott a nyakában, az elsők között a piros-kék klub elnöke, Markovits László gratulált neki egy virágcsokor kíséretében.

Az angyalföldi sportklub elnöke büszkén hangsúlyozta: a Vasas a paralimpiát is rendkívül eredményesen zárta, akárcsak az augusztusi olimpiát, amelyen Szász Emese, Hosszú Katinka és Szilágyi Áron révén öt elsőséget könyvelhetett el.

Tóth elárulta, hogy bár a fő számát, a 100 méter gyorsot elizgulta, nagyon boldog, hogy 100 méter háton sikerült aranyérmet nyernie.

– Többéves kemény munka után tudtam végre feljutni a csúcsra. Egy-két napnak el kellett telnie Rióban, mire tudatosult bennem, hogy paralimpiai bajnok lettem. A budapesti fogadtatás olyan fantasztikus, amire egyáltalán nem számítottam – mondta Tóth.

A Pekingben és Londonban is aranyérmes úszónak, Sors Tamásnak ezúttal be kellett érnie egy második (200 méter vegyesen) és egy harmadik hellyel (100 méter pillangón), de azt mondta, ez egyáltalán nem csalódás a számára, és elégedetten tért haza. Szintén nagyon népszerű volt a szurkolók körében a parakajakban 200 méteren ezüstérmes Suba Róbert, valamint a 100 méter pillangón harmadikként zárt úszó, Konkoly Zsófia is, aki teljesítményével a legkellemesebb meglepetést okozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke számára.

– Zsófi még csak tizennégy éves, és olyanokat sikerült megelőznie, akik tíz-húsz éve versenyeznek. Nagyon szép jövő áll előtte – fogalmazott az elnök, Szabó László.

Szabó László végül arra kérte a magyar embereket, hogy szeressék a magyar paralimpikonokat és legyenek büszkék rájuk, mert ők ezt abszolút megérdemlik.

Magyarország a riói paralimpián részt vett 162 ország közül a 47. helyen zárt az éremtáblázaton. A 43 fős küldöttségből 33-an végeztek pontszerző (1-8.) helyen.

(Fotó: MTI)