hirdetés

Hátizé…
2017-03-15 10:00

… vagy hogy is mondjam, kérem, kedves mindenki. Kissé zavarban vagyok, ugyanis szeretném már békén hagyni a magyar sportvilág körül zsibongó design-harcot, ennek csak egy akadálya van: ők maguk nem hagyják. Gondolok itt konkrétan a Duna Aréna előtt tegnap átadott szoborra, mely gyakorlatilag… na, elemezzük.

Ötven év körül járok, ebből következően láttam már életemben néhány kedves hölgyet ruha nélkül, ők is engem, ez természetes, egyes kollégáim, bizonyos Michelangelo és August Rodin inkább a fiúkat nézegették, az is egy ízlésvilág, elismerem. Ha nem is az enyém, azonban létezik. De míg a fentemlített Buonarotti az emberi anatómia fölényes ismeretében adott alakot a Pietában Szűz Máriának, úgy esetünkben még szimbolizmusról is alig lehet szó.

Járjuk körül az alkotást! Anyaga nikkelezett acél, érzésem szerint talán ausztenit lehet, de hogy az első pesti savas eső lemarja róla a rávitt nikkelt, az olyan biztos, mint a hétszentség. Nem véletlen, hogy nem állítunk köztérre nikkelezett vagy krómozott szobrokat: a korrózió miatt. Az anyag tehát megvan. A kompozíció több, mint érdekes – most vegyünk nagy levegőt.

Microcephál, tehát aránytalanul kis fejű úszónő tör az ég felé, erősen hangsúlyozott nemi jelleggel. De emez nemi jelleg pusztán derékon alul érvényesül valójában, igaz, ott duplán. Hogy úgy mondjam. Hogy mit akart mondani az alkotó, azt mondja el ő egy fél liter tömény után, annyit meg is érdemel, vendégem rá, ha elmondja. Az alak kétségtelenül nőnemű, ha ismereteim nem csalnak, habár ebben a mai világban ez sem tökéletesen biztos, de mégis, tapasztalataim szerint nőneműnek tűnik. Hogy a nemi szervét miért kellett kihangsúlyozni, az előttem is rejtély, talán valamiféle kassáki konstruktivizmus jegyében, és hogy miért van neki kettő, az már a biológia titka marad örökre.