hirdetés

Vizsgálódik a Magyar Úszó Szövetség Szilágyi Liliána mondandója miatt, aki nagy nyilvánosság előtt mondta el gyerekkorában miken ment át, és milyen abúzusok érték édesapja révén. Az elmondottak súlyos vádak és egyben elszomorítóak is egyben. Nehéz ügybe vágta a fejszéjét a MÚSZ és sajnos várhatóan lesz itt még döbbenet, sírás, sokk, és fordulat is de nagy kérdés a családi drámát az érintettek miképp tudják majd magukban rendezni, feldolgozni. 

 

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége elfogadta Wladár Sándor elnök indítványát, amely szerint külön vizsgálóbizottság foglalkozik Szilágyi Liliána ügyével, és nem a fegyelmi bizottság – olvasható a MÚSZ hivatalos közleményében.

Egy héttel ezelőtt vallott Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő arról, hogy gyermekkorában édesapja, a korábbi olimpikon úszó Szilágyi Zoltán őt, édesanyját és a húgát is rendszeresen, valamint sokféleképpen bántalmazta. Édesanyját akkor is, amikor várandós volt vele.

Az Eb-ezüstérmes úszónő megosztotta azokat a borzalmakat, amelyeket át kellett élnie a nagy nyilvánosság előtt.

Az ügy rendkívül nagy port kavart a hazai és nemzetközi úszóvilágban, ennek fejleményeként adott ki újabb közleményt a Magyar Úszó Szövetség. Dr. Wladár Sándor elnök indítványa elfogadásra került a szövetségben, így ezután már Szilágyi Liliána ügyével nem a fegyelmi bizottság foglalkozik, hanem egy külön vizsgálóbizottság.

Wladár Sándor a döntés kapcsán kijelentette, hogy az Eb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána által megfogalmazott, az édesapjával, Szilágyi Zoltánnal kapcsolatos vádak súlya kívánta meg két tekintélyes büntetőjogász bevonását. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, a szövetség elsősorban az uszodai, illetve a klubon belüli történéseket hivatott vizsgálni, az esetleges családon belül történt erőszakot nem.

Közleményükben hozzáteszik, hogy a bizottság már meg is tartotta alakuló ülését, és hamarosan a meghallgatások is elkezdődnek.

Nagy kérdés, hogy a bizottság által felkért neves jogászok ugyan büntetőügyekben járatosak, is tapasztaltak is, de a család jogi kérdésekben azért vannak nagyobb szaktekintélyek is és a két terület nagyon nagyon különbözik így nem lesz egyszerű kideríteni az igazságot. S nagy kérdés ezen vizsgálat mennyire fogja majd a jelenlegi törékeny családi kapcsolatokat felforgatni és az érintettek miképp tudják majd feldolgozni a vélt és valós traumákat.

( Predrag )