hirdetés

A házigazda francia válogatott lesz a portugál csapat ellenfele az Európa-bajnokság fináléjában, miután az elődöntőben 2–0-ra legyőzte a világbajnok Németországot. A németeknek feltehetőleg az első félidő végén bekapott büntető adott mattot.

griezmann

A francia válogatott eddig négyszer találkozott úgy a német együttessel, hogy utóbbi volt a vb-címvédő, és mind a négyszer legyőzte a világbajnokot: 1954-ben 3-1-re, 1958-ban 6-3-ra, 1977-ben 1-0-ra és 2015-ben 2-0-ra. A találkozó lüktető irammal és kevés helyzettel indult, de mindkét csapat előtt adódott lehetőség az első félidőben. Ennek ellenére úgy tűnt, gól nélkül vonulnak szünetre a csapatok, ám a ráadásban a 38. vb- és Eb-találkozóján pályára lépő – és ezzel csúcstartó – Schweinsteiger kezezése nyomán büntetőhöz jutott a házigazda. A tizenegyest Griezmann magabiztosan lőtte be. A második félidőben többször is veszélyeztetett a német válogatott, azonban egyenlítés helyett a franciák növelték előnyüket az ismét villanó Griezmann találatával.

A németek nem adták fel, több távoli lövésük is kecsegtető volt, de a szépítésben hol a pontatlan célzás, hol a remekül védő Hugo Lloris akadályozta meg őket. A franciák első nemzetként jutottak el kétszer is a fináléig hazai rendezésű tornán, ez először 1984-ben sikerült nekik.