hirdetés

Hatalmasat bukott a címvédő Froome a Tour de France első szakaszán. A Sky sztárját egy Katyusás kerekes tette az árokba a cél előtt mintegy 4 kilométerrel így rögtön majd egy perces hátránnyal nyitott Chris Froome. A szakaszt a spanyol sprinter Gaviria nyerte.

 

gaviriaA 105.Tour de France első szakaszának győztese a Quik Stepes spanyol Fernando Gaviria lett, aki Peter Sagant is lesprintelte. Sovány vígasz de itt és most spanyol  öröm van a foci vébé ellenére.

A szakasz érdekessége volt, hogy a címvédő Froome a cél előtt pár kilométerrel a Katyusa egyik kerekesének köszönhetően az árokban kötött ki. A Skyos így az első napon már össze is szedett egy 50 másodperces hátrányt. Feltehetőleg Froome nem ilyen kezdésről álmodott.

Tény, hogy az eltiltástól megmenekült Chris Froome rekordbeállítást jelentő ötödik diadalára készül a szombaton rajtoló Tour de France-on.

Froome a közelmúltban történelmi triplázást hajtott végre, hiszen a tavalyi Tour és Vuelta megnyerése után májusban győzött az olasz háromhetes viadalon úgy, hogy több mint 7 perces hátrányt dolgozott le.

Márpedig amióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie. Ezt a remek sorozatot folytathatná tovább, amennyiben felöltené a sárga trikót Párizsban.

Az elmúlt tizenkét hónap a legkeményebb, ugyanakkor leghihetetlenebb is volt pályafutásom során – szögezte le Froome.

Sosem álltam még rajthoz a Touron úgy, hogy előtte teljesítettem volna a Girót. Ez teljesen új megvilágításba helyezi az idényemet. Nincsenek illúzióim a feladat nagyságával kapcsolatban, de készen állok, s nem is kívánhatnék jobb segítőket magamnak – utalt a rettentően erős csapatára Chris Froome.

A 2014-ben diadalmaskodó Vincenzo Nibali kihagyta hazai versenyét, az olasz kört, így pihentebb lehet Froome-nál. Rutinja megvan a viadal megnyeréséhez, a Tour mellett kétszer ünnepelhetett a Girón és egyszer a Vueltán. A Cyclingnews szakportálnak adott interjúban leszögezte: a négy évvel ezelőttihez hasonló kiváló teljesítményre lesz szüksége a győzelemhez.

A Girón másodikként zárt holland Tom Dumoulin szintén veszélyt jelenthet a címvédőre, míg a kolumbiai Rigoberto Uran várhatóan a dobogóért lehet harcban.