hirdetés

Vége a tízéves pereskedésnek, amelyet Radwan Hamed családja indított a Tottenham ellen. A fiatal és tehetséges játékos meccs közben összeesett és leállít a szíve. Hamedet újra kellett éleszteni a pályán. Az angol Legfelsőbb Bíróság 7 millió fontos kártérítést ítélt meg a sportolónak, aki maradandó agykárosodást szenvedett, mert orvosai és a klub is tudta, hogy baj van a tehetséges fiú szívével, de engedték sportolni.
radwan-hamed-mirrorA történet még 2006-ban kezdődött, a Tottenham akadémiája ekkor igazolta ugyanis az akkor még csak 17 éves Radwan Hamedet. Mint ilyenkor szokásos, a Tottenham orvosai a fiatal játékost szerződtetésekor alapos kivizsgálásnak vetették alá, amely során kiderült, hogy Hamed szívében „egyértelmű rendellenesség” tapasztalható, ami a profi sportot és az azzal járó megterhelést illeti, így nem volt ajánlatos, hogy a fiatal játsszon.

A Spurs akkori orvosai – dr. Peter Mills, dr. Charlotte Cowie, és dr. Mark Curtin – ugyanakkor az abnormális szívműködés ellenére is engedték pályára lépni Hamedet, amiből óriási baj lett: a labdarúgó első tottenhames összecsapásán összeesett, miután megállt a szíve. Hamed életben maradt, ám maradandó agykárosodást szenvedett.

Az ijfú tehetség szülei nem hagyták annyiban a dolgot, pert indítottak a Tottenham három orvosa ellen.

Radwan szívrohamot kapott, az agya percekig nem jutott oxigénhez. Hála az égnek túlélte, ám sajnálatos módon maradandó sérüléseket szenvedett. Radwan ígéretes tehetség volt. A vádlottaknak a Hamedet ért kárt, valamint az őt ért sérülés miatt elmaradt további jövedelmet rendezniük kell – mondta el a játékos ügyvédje az ítélet elhangzása előtt.

Kedden tízéves pereskedés zárult le, miután az angol Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, 7 millió fontos kártérítést ítél meg Hamed javára – igaz, állítólag az lett megállapítva, hogy a döntésért, miszerint Hamed játszhat, 70 százalékban a Spurs, 30-ban pedig Dr. Peter Mills – aki szerződtetésekor először vizsgálta meg Hamedet – és kollégái a felelősek.

Noha a döntés jogerős, a kárt a hírek szerint nem közvetlenül a Tottenhamnek kell megfizetnie.
Érdekesség, hogy a perben érintett egyik másik orvos, Dr. Charlotte Cowie azóta az angol Labdarúgó-szövetség (FA) egészségügyi főnökeként tevékenykedik.

(Forrás: nso-esti újság)