hirdetés

Két szurkolói zónát és egy minifesztivált is létrehozott az UEFA a szerdai budapesti Sevilla-Roma meccs előtt, a drukkerek pedig – ahogy azt már két éve Európa-bajnokságon szinte megszokhattuk – vonulni is fognak a Puskás Arénához. A rendőrség nagy erőkkel fogja biztosítani a helyszíneket, s lezárások is lesznek. A Sevilla hetedszer vagy Mourinho hatodszor? Erről szól az Európa-liga budapesti döntője

Inkább az olasz szurkolók részéről képzelhető el, hogy jegy nélkül is érkeznek, de tömegekre – véleményünk szerint – nem kell számítani – válaszolta a hvg.hu kérdésére a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), miután arról érdeklődtünk náluk, előfordulhat-e, hogy (a tavalyi párizsi Bajnokok Ligája-döntőhöz hasonlóan) sok drukker jegy nélkül érkezik az Európa-liga 2023-as döntőjére Budapestre.

Szerdán 21 órától a Puskás Arénában a Sevilla és a Roma játszanak, a több tízezer olasz és spanyol szurkoló érkezésével Budapest élete kicsit felpezsdül majd, és az ő jelenlétükre és a közlekedési változásokra pedig azoknak is okvetlenül érdemes figyelniük, akiket maga a meccs nem érdekel.

Az AS Roma szurkolói a Városligetben fognak gyülekezni. A Roma-szurkolók chartergépei már kedden elindultak, szerdán újabbak érkeznek, őket a reptérről a bérelt buszokkal a Konrád Adenauer úton rakják majd ki a klub honlapja szerint. Innen vonulnak át szerdán a mérkőzés előtt a Puskás Arénához. A Roma drukkerei ugyanazon az útvonalon fognak a stadionhoz vonulni, mint két éve az Európa-bajnokság francia-portugál meccse előtt a francia drukkerek: a Dózsa György úton vonulnak végig egészen a Puskásig.

A Hősök terénél pedig kedden az UEFA szervez egy olyan minifesztivált is, ahol a szurkolók gyülekezhetnek.

A Sevilla szurkolói zónája a Kincsem Parkban lesz, ők szerdán a stadionig nagyjából ugyanúgy két kilométert (vagyis szurkolói, skandálós, éneklős tempóban nagyjából fél órát) fognak gyalogolni a városban, mint a Roma drukkerei. A Sevilla-szurkolók a Kincsem Parkból két menetben etapban indulnak az UEFA szerint: a menet egyik része az Albertirsai útról vág neki a túrának, míg a másik a Pillangó utca felől indul, a két menet pedig a Kerepesi és a Mexikói út találkozásánál fog találkozni, onnan pedig közösen vonulnak majd a Mexikói úton egészen a Mogyoródi útig, amin a Stefánia útra jutva fogják elérni a Puskást.

Mindkét szurkolói zónába bemehet gyakorlatilag bárki, hiszen ahhoz, hogy bejusson, senkinek nem kellett konkrétan a meccsre is jegyet vennie. Vagyis magyar drukkerként is érdemes lehet benézni abba a zónába, amelyik szimpatikusabb.

Az biztos, hogy teltház lesz a 68 ezer nézőt befogadni képes Puskásban, azt pontosan nem tudni, hogy a két döntős csapattól pontosan hány szurkoló érkezik. Az olasz sajtó szerint közel húszezer drukker tudott jegyet venni a döntőre, a spanyoloktól szintén nagyjából ennyien lehetnek, akiknek van jegyük.

Tömegjelenetekre viszont az MLSZ szerint egyik helyszínen sem kell számítani: a szervezők szerint mind a Kincsem Parkban, mind a Városligetben „sok ezer szurkolót ki tudnak szolgálni a helyi létesítmények”. Aki viszont mégis megpróbálna jegy nélkül besétálni a stadionba, azt ki fogják tessékelni – akár a rendőrség közreműködésével, habár a beléptetést nem a rendőrség, hanem a szervezők végzik.

Kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy „a Puskás Aréna, valamint a szurkolói zónák környékén, illetve a szurkolók várható útvonalai mentén a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség kiemelt rendőri jelenlétet biztosít”.

Aggodalomra csupán az adhat okot, hogy egy régi szurkolói viszálykodás begyűrűzhet Budapestre is. A lengyel Śląsk Wrocław ultrái egy több mint tíz éves sérelem miatt akarnak rendszeresen elégtételt venni a Sevilla szurkolóin, és elképzelhető, hogy a budapesti szövetségesükkel, a ferencvárosi ultrákkal együtt veszik célba Budapesten a spanyol drukkereket.

Az MLSZ viszont mindenkit nyugtat: mint írták, a magyar hatóságok az előkészítés folyamatában nem csak partneri, „hanem folyamatos előkészítő munkájuknak köszönhetően kulcsszerepet kaptak”. Hozzátették: az utóbbi években mind a rendőrség, mind a BKK, mind a szervezői gárda komoly tapasztalatokat szerzett az ekkora focimeccsek lebonyolításával kapcsolatban.

A BKK egyelőre közleményt még nem adott ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan fog módosulni a közösségi közlekedés, de információink szerint sűríteni fogják az 1-es és a 2-es villamos, valamint a 4-es metró menetrendjét is, a 77-es trolibusz útvonala pedig minimálisan módosulni fog a meccs miatt – ami nem csoda, hiszen a troli egyik végállomása közvetlenül a Puskás Aréna mellett van.

A rendőrség által közzétett adatokból látszik, hogy a meccs miatt a Puskás Aréna környékét (vagyis a Dózsa György út egy szakaszát, az Ifjúság utcát, a Stefánia út egy részét és a Thököly út egy részét) a forgalom elől teljesen le fogják zárni – ez pedig érinteni fogja a felszíni tömegközlekedést is. Le fogják zárni a szurkolók vonulási útvonalait is (vagyis a Dózsa György utat a Zichy Mihály út és a Kerepesi út között, valamint az Albertirsai út-Mexikói út-Mogyoródi út-Stefánia út szakaszt is). A vonulási szakaszokon 31-én kétszer lesz zárás: először mindkettőt délután öt és hat óra között fogják lezárni, majd megnyitják, később a meccs után, 23 órakor megint le fogják zárni, és csak másnap hajnali két órakor nyitják újra ki azt.