hirdetés

Kibabrált egy igen gyanús cég a Magyar Tenisz Szövetséggel. A sportszervezetet el lehetetlenítették és a nemrég megválasztott elnök Lázár János haragját is elérték. Az A-Z. Tenisz Produkció Kft. ugyanis mintegy félmilliérd forintot csapolt le a szövetség számláiról, végrehajtói segédlettel. Ráadásul tették ezt úgy, hogy a cég ellen a NAV is vizsgálódik, a szövetségnél történt súlyos anyagi visszaélések miatt.

 

Ellehetetlenülés fenyegeti a Magyar Tenisz Szövetséget címmel jelent meg egy közlemény pénteken az MTSZ hivatalos honlapján. A szöveget jegyző Lázár János elnök tájékoztatásából kiderül, hogy szerdán végrehajtók emeltek le az MTSZ négy számlájáról összesen több mint 500 millió forintot. Az eljárást a cég pont az MTSZ tisztújító közgyűlésének napján, július 27-én kezdeményezte. Ezen a napon választották meg Lázárt az MTSZ elnökének. A fideszes politikust Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel az MTSZ vezetésére, miután elődje, Szűcs Lajos (szintén kormánypárti politikus) irányítása alatt 3,5 milliárd forint hiány keletkezett a szervezetnél. Az új vezetés azt vállalta, hogy év végéig konszolidálja az MTSZ-t. „Az új vezetés a konszolidáció során mindenkivel együttműködésre törekszik. Az A-Z Tenisz Produkció Kft. azonban eljárását megelőzően nem kereste meg a Szövetség új vezetését, nem kezdeményeztek tárgyalást a vitatott számlák kifizetése kapcsán. 2020. augusztus 13. napján a Nemzeti Adó és Vámhivatal házkutatást tartott a Szövetségnél és a végrehajtást kezdeményező cégnél, ahol az A-Z Tenisz Produkció Kft.-vel kötött szerződéseket foglalták le. Alapos a gyanú arra, hogy a vállalkozás bűncselekményt követett el, megkérdőjelezhető a számlák tartalma, teljesítése, ár-érték aránya” – olvasható többek között az MTSZ honlapján megjelent közleményben.

Mint köztudott a szövetség korábbi vezetésénél súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel. A korábbi Fideszes elnök Szűcs regnálása alatt TAO pénzek is kerültek különféle off shore cégekhez, ami bűncselekmény. Ráadásul több mint 3 milliárdos hiány keletkezett, a pénzek pedig eltűntek.

A hivatalosan elérhető cégadatok alapján a 2020. augusztus 5-iki állapot szerint az A-Z Tenisz Produkció Kft-nek egyetlen alkalmazottja van. A tulajdonosa és egyben ügyvezető igazgatója Kovács Zsolt.

Lázár János az MTSZ közleményében azt állítja, hogy a 3 millió forintos törzstőkével alapított cég, amelynek 2018-as forgalma meghaladta az 1 milliárd forintot, közbeszerzés nélkül kapott megbízást az előző vezetéstől egy megrendelést (a Kopaszi-gátnál rendezett ATP-tenisztorna lebonyolításával kapcsolatos feladatok ellátására), amit közpénzből fizetett ki a szövetség.

Bízunk benne ez a cég nem tagja annak a számlagyárnak, amely súlyos tízmilliárdokat tüntetett el 2008-tól kezdve és , amely még a hírhedt Hagyó-féle metró és BKV korrupciós ügyekben is érintett volt. A cégről és az azt működtető személyekről mindent tudnak a hatóságok mégis engedték, hogy az MTASZ korábbi vezetését behálózzák. No comment.

Meg fogjuk védeni a magyar tenisz becsületét és mindent meg fogunk tenni több ezer tehetséges fiatal teniszező jövőjének biztosítása érdekében – zárul Lázár közleménye.

Ha nem sikerül a leemelt összeget visszaszerezni, akkor lehetetlenné válik az MTSZ napi működése, veszélybe kerül a versenyek megrendezése, illetve a sportegyesületeknek, játékosoknak járó támogatások kifizetése. Az MTSZ elnöke írt egy levelet a tagszervezeteknek is.. Ebben arról tájékoztatta őket, hogy az elnökség döntése értelmében először a játékosokkal és egyesületekkel szemben fennálló tartozásokat rendezi a szövetség. Az A-Z Tenisz Produkció Kft-ről azt írta, hogy kifizetőhelynek használta a cég az MTSZ-t, alapos a gyanú, hogy bűncselekmény is történt. Hangsúlyozta, olyan számlát nem fizet ki az MTSZ, amelynek tartalma megkérdőjelezhető.

Tavaly látott napvilágot, hogy az A-Z Tenisz Produkció Kft. Horváth Csaba tulajdonában volt, ő Tamás Krisztina, az MTSZ korábbi kommunikációs vezetőjének a férje. Tőle került át a cég egy jó baráthoz, Kovács Zsolthoz. Az MTSZ-től tavaly tavasszal 382 276 000 forintot követelt a cég. Ekkora költségek csak magyarországi rendezésű nemzetközi versenyekkel kapcsolatban merülhetnek fel, ezeket az eseményeket azonban a magyar kormány támogatta, a forrásokat az MTSZ előző vezetésének rendelkezésére bocsátotta az Emmi.

( Csákány Tibor )