hirdetés

Komoly bajban a budapesti vizes vébé. Több ország nem hajlandó elindulni ugyanis, ha Oroszország sportolói részt vesznek a sporteseményen az Ukrajna ellen indított háború miatt. Mint ismeretes a FINA engedi az orosz sportolók indulását a vébén, csak nem lesz orosz himnusz, meg zászló.

 

Amikor Svájc elsőként jelezte, ha az orosz és fehérorosz úszókat nem tiltják el, nem indul a június 18. és július 3. közötti, budapesti világbajnokságon, sokan még csak mosolyogtak. Azóta egyre több ország jelzett hasonlót, és ha a nemzetközi szövetség (FINA) nem lép, akkor egy érdektelen világversenyt rendezhetnek Magyarországon.

Svájc bejelentését követte egy lengyel, majd egy német bejelentés is, miközben a FINA kitartott álláspontja mellett, miszerint ellenzi a kollektív büntetést, és ebben a sportolói bizottság is „meggyőző többséggel” támogatja.

„A Német Úszószövetség nem vehet részt a budapesti világbajnokságon, ha a FINA engedélyezi orosz és fehérorosz sportolók részvételét. Ezt még a semleges zászló alatt sem szabadna megengedni” – nyilatkozta Marco Troll elnök, aki kezdeményezte, hogy a nemzetközi szövetség végezzek közvélemény-kutatást a tagországoknál ezzel kapcsolatosan.

Reméljük, hogy Európaként elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megváltoztassuk a FINA jelenlegi álláspontját – tette hozzá Troll.

A nemzetközi helyzet kedden fokozódott: Pia Johansen, a Dán Úszószövetség elnöke szintén felvezette az esetleges távolmaradás lehetőségét, és jelezte, Norvégiával, Svédországgal és Finnországgal együtt közös skandináv nyilatkozat készül.

„Oroszországnak és Fehéroroszországnak egyszerűen nem szabad megengedni, hogy profitáljon a sportág értékeiből. A FINA inkább a puha középutat választotta azzal, hogy a két nemzet úszóinak semleges sportolóként ad lehetőséget. De ez nem jó – mondta Johansen.

A helyzet egyszerű: ha nem zárják ki az oroszokat és a fehéroroszokat, akkor Dánia visszalép.

„Sportolóink nem indulhatnak olyan világbajnokságon, ahol orosz vagy fehérorosz versenyzők vesznek részt. Még akkor sem, ha semleges színekben teszik meg. Ez kemény, de szükséges lépés. Amikor Oroszország háborúba indul egy európai ország ellen, mi európaiak nem állhatunk tétlenül””

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök a cinizmus csúcsának, elvetemült kettős mércének és a sport értékeinek lábbal tiprásának nevezte az orosz sportolók kizárását a nemzetközi sporteseményekről, addig a dánok úszóelnöke nem így látja a dolgot.

„A sportolóikat azért büntetik, mert országuk úgy döntött, hogy háborút indít Ukrajna ellen. A mi versenyzőinknek azonban nem kell harcolniuk egy ilyen ország sportolói ellen. Oroszországnak egyszerűen nem szabad megengedni, hogy hasznot húzzon a sport értékeiből, amikor lábbal tapossa az emberi jogokat és nem tiszteli a demokráciát, a szólásszabadságot.

Pia Johansen szerint a FINA jól tudja és érzékeli a rá nehezedő nyomást, és a szerdai ülésén valószínűleg megvitatja a döntést.

( Balu )