hirdetés

A NOB bejelentette, hogy több mint 1200 mintát vizsgáltak újra a 2010-es Vancouver-i téli olimpiáról. Meglepő módon azonban csak egy esetben merült fel csalás gyanúja.

vancouver_2010__olimpiai_langA közelmúltban több olimpia mintáit újravizsgálták, és a 2008-as, valamint a 2012-es nyári események elemzése után kiderült, valóban akadtak olyan minták, amikben a régebbi vizsgálati módszereknek köszönhetően nem bukkantak dopping nyomaira.

A Pekingből és Londonból származó minták újraelemzése után 111 sportoló bukott le, 75 esetben ez az érmeseket is érintette.

A 111 új doppingesetből 37 orosz sportolóé volt, és ezúttal is kiemelt figyelmet fordítottak az oroszokra: mind a 170 Oroszországból származó sportoló mintáját újraellenőrizték. Rajtuk kívül az érmesekre koncentráltak a vizsgálatok során.

Az eredmények ismeretében pedig majdnem mindenki megnyugodhat, ugyanis csak három minta esetében merült fel a gyanú, és mindegyik ugyanahhoz a sportolóhoz köthető.

A NOB elnöke, Thomas Bach úgy fogalmazott: “A minták széleskörű újraelemzése egy újabb bizonyítéka annak, hogy a NOB elkötelezett a doppingellenes küzdelem iránt, és megvédi a tiszta sportolókat.”

Ezúttal egyébként a 2010-es olimpiáról származó minták 70%-át ellenőrizték, összesen 1700-at tárolnak jelenleg is. A vizsgálat már csak azért is esedékes volt, mivel a doppingügyek elévülési ideje nyolc év, azaz a vancouveri mintákat 2018 februárjáig ellenőrizhették újra.