hirdetés

LeBron meghozta a bajnoki címet Clevelandba. A Cleveland Cavaliers először szerezte meg a bajnoki címet az NBA-ben, mivel a nagydöntő hetedik mérkőzésén, idegenben legyőzte a címvédő Golden State Warriorst, és így 4-3-ra megnyerte a párharcot. A Cavs először lett bajnok.

le brown clevelenad-afp

A statisztikák alapján a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen a Golden State volt az esélyes, ugyanis a nagydöntőkben 15 hazai siker mellett mindössze 3 vendéggyőzelem született ilyen esetben. Szintén a címvédő oaklandiek mellett szólt, hogy Steve Kerr – aki játékosként ötszörös, edzőként egyszeres bajnok – irányítása alatt az elmúlt két szezonban még nem volt példa arra, hogy a csapat sorozatban három mérkőzésen kikapjon.

A Cavaliers ugyanakkor igazi hőstettet hajtott végre az előző két meccsen azzal, hogy az NBA történetének harmadik csapataként egyenlített 1-3-as állásról a döntőben. Más kérdés, hogy a fordítás még senkinek sem sikerült, eddig egyébként 32 olyan nagydöntő volt, amikor a végső győztes 3-1-re vezetett.

A Cleveland szupersztárja, a sorozatban hatodik döntőjét vívó LeBron James – aki az előző két találkozón 41 ponttal zárt – szintén remekelt.

Térfélcsere után a vendégek Kyrie Irvingnek köszönhetően 54-54-nél utolérték riválisukat, sőt hét pontra megléptek (63-70). Három perccel később aztán ismét talpon volt az Oracle Arena 19 596 nézője, mivel Shaun Livingston és Harrison Barnes kosaraival a zárószakasz 76-75-ről indult. Ebben hallatlan izgalmak közepette fej-fej mellett haladtak a csapatok, James mindent elvállalt a Clevelandben, míg a Warriorsben Curry és Thompson sem remekelt, az utolsó perc 89-89-cel kezdődött. Irving triplájára nem érkezett válasz, majd 10 másodpercnél James is bedobott egy büntetőt, ez pedig már elég volt a Cavs sikeréhez.

A Cleveland – amelynek az NBA történetében először sikerült fordítania 1-3-ról a fináléban – eddigi legnagyobb sikere a 2007-es és 2015-ös döntő volt, előbbit 4-0-ra vesztette el a San Antonio Spursszel szemben, utóbbiban 4-2-re kapott ki a Warriorstól.

Az NBA-ben tizennegyedszer fordul elő, hogy egymás utáni években ugyanaz a két csapat jut be a fináléba, és hatszor jött össze a címvédés.

Cleveland lakossága előzőleg 1964-ben ünnepelhetett bajnoki címet, amikor a Browns amerikai futballistái megnyerték az NFL-t.