hirdetés

A terrorveszély miatt a francia rendőrség különleges alakulata kíséri a mezőnyt a Tour de France kerékpáros körversenyen. Az elitalakulat végig jelen lesz a július 2-án kezdődő viadalon, emellett 23 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot a 3500 kilométeres össztávon. Az út mentén általában 10-12 millió szurkoló nézi a kerekeseket.

tour 16

Nem lesz könnyű dolga a francia elitalakulatoknak. A labdarúgó-Európa-bajnokság mellett a Tour de France miatt is úgy döntött a francia kormány, hogy július végéig meghosszabbítja a rendkívüli állapotot az országban. Ez többek között arra jogosítja fel a hatóságokat, hogy gyanús személyeket bírósági ítélet nélkül házi őrizet alá helyezzenek és börtönbe zárjanak.

A Tourt így végig kommandósok fogják biztosítani, ami azt jelenti, hogy minimum 12 millió drukkert kell górcső alá venniük. S nem lesz veszélytelen mindez. Bár a terroristákat ismerve nekik a Tour talán nem egy nagy durranás, hisz a nézők egy egy etapon szétszórva vannak, nem egy helyen, így egy esetleges merénylet sem érné el a kellő riadalmat és sokkot.