hirdetés

Már nemcsak az orosz atlétákat, hanem minden orosz olimpikont kizárnának. Lehet, hogy az orosz sportolók nélkül rendezhetik meg a riói olimpiát. Legalábbis több ország ezt szeretné elérni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál. A Zeit ugyanis egy listát tett közzé, amely a több doppingellenes ügynökség szerint arra bizonyíték, hogy Oroszországban állami irányítással folyik a dopping.

orosz atléták-bumm.sk

Egy olyan listát tett közzé a Zeit című újság, amely szerinte bizonyítja, Oroszországban állami irányítással folyik a doppingolás. Ezért most tíz doppingellenes ügynökség a kanadaival és az egyesült államokbelivel az élen azt követeli, hogy a NOB zárja ki a teljes orosz olimpiai csapatot az augusztus 5-én kezdődő nyári játékokról.

A mi versenyzőink teljesen tiszták – mondta Lars Mortsiefer, a Német Antidopping Ügynökség (NADA) vezetője.

Az orosz válasz nem késett sokat, természetesen Amerikát vélték felfedezni a háttérben.

A dopping csak egy kifogás, a versenytársaink ezzel akarják kigólyózni az olimpiáról a sportolóinkat. A felbújtót valószínűleg az Egyesült Államokban kell keresni – reagált Dmitrij Szviscsev, az orosz parlament sportbizottságának feje.

A nyomás mindenesetre hatalmas a NOB elnökén, Thomas Bachon. Eddig csak az orosz atlétákat tiltották ki az olimpiáról, de ezután a teljes küldöttség otthon maradhat egy újabb doppingszankció miatt.