hirdetés

Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA szurkolói rendbontás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a magyar szövetséget. Az MLSZ több mint huszonötmilliót kell hogy fizessen a magyar drukkerek miatt, de most az egyszer talán elmondható, hogy ez megérte. Bár a szurkolói verekedésekkel, erőszakkal a szövetség sem ért egyet.  

magyar szurkolók

Az UEFA fegyelmi bizottsága 65 ezer euróra, azaz közel 20,3 millió forintra büntette az MLSZ-t a franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában, a szombati Magyarország–Izland-mérkőzés  során történt incidensek miatt.

Az MLSZ honlapja emlékeztetett arra, hogy Marseille-ben több drukker be akart mászni a pályára, voltak, akik a stadion biztonsági személyzetével és rendőrökkel verekedtek, hanggránátot és petárdát lőttek fel, fáklyát dobtak a pályára. A verekedésekkel kapcsolatban több magyar szurkolót előállítottak, közülük egyet hivatalos személy elleni erőszak gyanújával le is tartóztattak.

Mint írják, az UEFA az Ausztria elleni, bordeaux-i mérkőzéssel  összefüggésben pirotechnika használatáért 20 ezer euró, azaz 6,2 millió forint befizetésére kötelezi a magyar szövetséget.

A fentiek miatt is nagyon fontos, hogy az utolsó csoportmeccsünkön minden magyar szurkoló csak és kizárólag a sportszerűség keretein belül buzdítsa a csapatot, hiszen egy esetleges újabb rendbontás után az UEFA visszaesőként bünteti a csapatot. Ki kell emelni, hogy minden egyes olyan megmozdulás, amely okot adhat a nemzetközi szövetségnek a vizsgálódásra, közvetlenül a magyar csapatnak árt – áll az MLSZ közleményében.

– Számomra sem elfogadható a szurkolói rendbontás, a verekedés, bedobálás vagy a náci szimbólumok használata, ha ilyesmi történik, jogos az európai szövetség büntetése – közölte Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

Azt felháborítónak tartom, hogy a nemzetközi sajtó egy része egy olyan – amúgy Spanyolországban élő – magyar ember fotójával ijesztgesse a világot, akinek a hírek szerint mindössze annyi a bűne, hogy izmos és rendszeresen testépítő bajnokságokat nyer. Minden tisztességes magyar szurkoló mellett kiállunk, a szövetség jogi védelmét ajánlom fel azoknak, akiket bárki alaptalanul vádol meg mindannyiunk számára elfogadhatatlan szélsőséges nézetekkel és viselkedéssel – áll az MLSZ kommünikéjében.

A csoportját  két forduló után vezető magyar válogatott Portugáliával találkozik szerdán 18 órától Lyonban.