hirdetés

Csank mester 70
2016-10-28 06:10

Csank János mesteredző pályafutása még nem ért véget, ennek ellenére szép ívű karrierje már túl van a zeniten. Mindenki másképp emlékszik rá. Van, aki úgy, mint aki Magyar Kupa-győzelmet ért el a Békéscsabával 1988-ban, vagy aki meglepetésre a Váccal nyert bajnokságot 1994-ben. Másban meg az hagyott mély nyomot, amikor a Fradit segítette 2001-ben a 27. bajnoki címéhez.
A többség azonban a magyar labdarúgás azon szövetségi kapitányaként emlegeti, aki csapatával majdnem kijutott az 1998-as világbajnokságra, de előtte még jöttek a jugoszlávok.
csankCsankot az MLSZ 1996. április 1-től a franciaországi világbajnokság végéig, 1998. június 30-ig bízta meg a válogatott irányításával.
Egy emlékezetes 91. perces finn öngóllal (1997.10.11., Helsinki, FinnországMagyarország 1-1) csapatával kivívta, hogy oda-vissza vágós meccsen kijuthasson a vb-re,de 18 nappal később, a Jugoszlávia elleni pótselejtező első meccsén beleszaladtunk a késbe: az Üllői úti stadionban  Predrag Mijatovic mesterhármasával 7-1-re kikaptunk déli szomszédainktól.
A formalitássá minősülő visszavágón Milosevic Savo vállalta az elsőt, majd Mijatovic mesternégyes hintett, így Belgrádban a jugók még gurítottak nekünk egy ötöst. (5-0).
Érdekes módon Csank János a 12-1 után nem mondott le, az MLSZ csak 1998. március 10-én mentette fel szövetségi kapitányi tisztségéből, majd helyébe Bicskei Bertalant nevezte ki.

Csank a rangado.hu oldalon így emlékezett vissza a számára többségében sikereket hozó, de a magyar labdarúgás „sötét középkoraként” számontartott rendszerváltást követő 15-17 évére, a zavarosban halászó tisztességtelen tulajdonosokra:

Sajnos benne voltam abban az időszakban, amikor pénzügyi zűrök voltak. Az katasztrófa volt. Érdekes módon engem a drága edzők közé soroltak, de hatalmasakat buktam pénzben. Gyakorlatilag a harmada sem igaz annak, amit beszéltek. Lehet, hogy kaphattam volna elég sokat, csak nem adták ide, és sehogy nem lehetett elérni, mert a szerződésben foglaltakat el lehetett felejteni. Akkor voltam sikeres, amikor nem volt nagyon nagy pénz a futballban, majd amikor jött a fellendülés, akkorra egy kicsit már kikerültem a körből. Mindez a játékosokra is vonatkozott, akik ekkoriban nagyon alulkerestek, nem kapták meg a pénzeket. Nem véletlen, hogy a keleti régió a fogadási csalás célpontjává vált. Volt számos olyan körülmény, amelyet nem illik ilyen futballkultúrában elkövetni labdarúgók, edzők ellen. De mivel ezeket mégis elkövették, ezek az időszakok nem néztek jól ki – mondta a mester.

Bajnoki címek, kupagyőzelem, szövetségi kapitányság ide-vagy oda, az biztos, hogy Csank János őszinte, szókimondó ember. Olyan edző, aki a munkában hisz, megköveteli a fegyelmet, de a humort sem veti meg.

(Forrás: 24.hu)