hirdetés

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség komolyan veszi az ARD műsorában elhangzott korrupciós vádakat és ezeket visszautasítja. A megtámadott magyar elnök Aján Tamás felé a bizalom továbbra is töretlen. A német tévések mint ismert rendszerszintű korrupcióval és a vezetőség égisze alatt működő tudott doppingolással is vádolják a szervezetet. Az ügyben komoly pereskedés várható.

 

Kategorikusan visszautasítja a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) azokat a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg vasárnap levetített dokumentumfilmjében.

A budapesti székhelyű szervezet hétfőn este az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a műsorban bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít”.
A német közszolgálati csatorna szerint korrupciós ügyek miatt büntetőeljárás indulhat a szervezet elnökével, Aján Tamással szemben, és azt is állították dokumentumokra hivatkozva, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával.

Az IWF most jelezte: bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni, és azokra hiteles választ tudjon adni. A szövetség ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához – olvasható az MTI hírében.
„Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni” – olvasható az MTI-hez eljutott dokumentumban, amelyben elsőként a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyet említik. „Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget” – tették hozzá.

Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is. „El kell mondanunk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől.)

Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentumcsomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből” – áll a közleményben.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra a szövetség ekként válaszolt: Igen, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve.

Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált.”

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött, és működik jelenleg is. „Természetesen nem fair a mai követelményeket számonkérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját, és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette” – olvasható az állásfoglalásban.
Reagált a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még az IWF előtt közleményt adott ki az ügyben, amelyben arra szólították fel a szövetséget, hogy tisztázza magát a „komoly és aggasztó vádak” alól.

Azt is közölték, hogy felállítottak egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.