hirdetés

Balatonfüred a környéken élő kézilabdázó gyerekeknek tervezett egy kézilabda akadémiát. Erre kaptak is vagy 500 millió forintnyi TAO pénzt. A város döntése érthető, az azonban már nem, hogy az akadémia miért szállodaként üzemel.
AkademiaHotel-szallas-001A bentlakásos kollégium felépítéséhez több mint félmilliárd forint TAO-támogatást kért és kapott a város kézilabdás alapítványa a Magyar Kézilabda Szövetségtől. Az egyemeletes, sok erkélyes épület tavasszal elkészült, de nem gyerekek költöztek be, hanem négycsillagos szállodaként nyitott ki. Most csak a neve, az Akadémia Sporthotel utal arra, hogy eredetileg mire szánták.

A hotel közvetlenül a város új, szintén tao-pénzből épült uszodája mellett áll. Kis híd köti őket össze, így a hotel vendégei könnyen átjárhatnak az uszoda wellness-részlegébe, amit ingyen használhatnak. A két épület története is szorosan kapcsolódik egymáshoz.

A balatonfüredi önkormányzat egyik cége 2011 augusztusában hozta létre a városi kézilabdasportot támogató Balatonfüred Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt és az uszodát építő vízilabdás társát is. Mindkettő nagyon sikeresen gyűjtött tao-pénzeket az elmúlt években: az uszoda felépítése mellett ezekből újították fel több helyi iskola tornatermét, idén átadták a papíron kézilabda akadémiának épülő hotelt is, most pedig további közel egymilliárd forintnyi tao-pénzből új kézilabda csarnokot építenek.

A 2011-ben bevezetett tao-rendszernek az a lényege, hogy a nyereséges vállalkozások társasági adójuk egy részét sportcélokra ajánlják fel. A pénzhez az utánpótlásneveléssel foglalkozó foci-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabdaklubok és alapítványok pályázhatnak, hogy plusz bevételhez juthassanak, és végső soron a gyerekek jobb körülmények között sportolhassanak.

A négycsillagos hotelhez viszont már úgy használtak fel több mint félmilliárd forint támogatást, hogy a megvalósult beruházásnak szinte semmi köze nincs az eredeti célhoz.

Az alapítvány sportfejlesztési tervéből kiderül, hogy a Kézilabda Akadémia néven futó négycsillagos hotelt eredetileg bentlakásos kollégiumnak szánták, erre hivatkozva akartak legalább 45 kétágyas szobát kialakítani benne. Az alapítvány terve az volt, hogy a kollégiumot edzőtáborok, versenyek idején is használhatnák a kézilabdázó gyerekek, így az épület hozzájárulna a kézilabda népszerűsítéséhez.

Az alapítvány annak ellenére vágott bele az építkezésbe, hogy komoly szakmai munka a saját sportfejlesztési terveik szerint sincs mögöttük (az alapítvány és a város sikeres kézilabda klubja külön szervezet, utóbbi is nyert az elmúlt években közel 1 milliárdot a tao-pályázatokon). Az alapítvány legutóbbi sportfejlesztési terve szerint csak 16 utánpótláskorú versenyzőjük van, és bár 2011 óta már több milliárd forint támogatást kaptak, mindig csak ingatlanfejlesztésre pályáztak, versenyzésre, szakmai munkára, felszerelésre soha nem kértek pénzt.

Az akadémiára először 2012-13-ban pályázott a balatonfüredi alapítvány az országos kézilabda szövetségnél az épület tervezésére, majd 2015-16-ban összesen több mint 500 millió forintot kértek az akadémia építésére. Az építkezést közbeszerzésen az önkormányzat tulajdonában lévő kivitelező cég nyerte el, az épület ára végül nettó 813,5 millió forint lett, a tao-pénzen felüli önrészt az önkormányzat adta. Még el se készült az épület, amikor már kiderült, hogy az alapítvány nem fogja tartani az eredeti tervet.

Tavaly október elején még épp csak elkezdődött az építkezés, amikor Bóka István polgármester már arról tájékoztatta a képviselőtestületet, hogy az alapítvány pályázatot írt ki az épület hasznosítására, mert az érdeklődő üzemeltetők “már több változtatást javasoltak a belső átalakítások tekintetében”. Bóka akkor azt mondta a városi képviselőknek, hogy három jelentkező is van az üzemeltetésre, ő szeretné helyi vállalkozásnak odaadni, a kiválasztásnál pedig az ár lesz a legfontosabb szempont, tehát az fogja megkapni az épületet, aki a legtöbbet ajánlja érte. Azt is megjegyezte, hogy a tao-támogatás miatt be kell tartani a pályázatban vállalt kötelezettségeket, azaz, hogy az épületből bentlakásos kollégium lesz.

Az épületet tavasszal adták át, Facebook-oldala már májusban elindult, először csak munkatársakat kerestek a hotelhez és az étteremhez, júniustól viszont már a szobákat és a programjaikat ajánlgatják. A bejegyzések között csak három sporttémájú szerepel, de egyik sem az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos: nyáron a hotel tetőteraszán kivetítőn nézhették a vendégek a vízilabda-válogatott mérkőzéseit, szeptemberben a hotelben tartott csapatépítőt az UTE focicsapata, október elején pedig a hotelben szállt meg az izlandi Valur Reykjavík kézilabdacsapata, akik az NB1-es balatonfüredi felnőtt kézicsapat ellenfelei voltak egy nemzetközi tornán.

Az RTL Klub rejtettkamerás felvételei tanúsága alapján az akadémia hotelként üzemel, hisz a szobák ára igen borsos, azaz nem akadémista árak. ráadásul az ott tartózkodó és nyilatkozó személyzet nem is tud arról, hogy a hotel lenne az akadémia.

A hotelt építő alapítványtól hiába próbáltuk megtudni, hogyan és miért lett hotel a kézilabda akadémiából.

Az alapítvány végül azt válaszolta, hogy az akadémiát a pályázatnak megfelelően valósították meg. „A terveknek megfelelően 2017 átmeneti év, az elmúlt hónapokban a Sportakadémia próbaüzeme zajlott, ugyanakkor így is számos sportág (kézilabda, labdarúgás, úszás, vízilabda, szinkronúszás) képviselői tudták a Sportakadémia szolgáltatásait kedvezménnyel igénybe venni” – írták, és azt is, hogy „a következő időszakban” az üzemeltetővel kötött megállapodás értelmében megoldódik valamennyi utánpótláskorú, kollégiumi ellátásra jogosult kézilabdázó elhelyezése.
Az ügyben az EMMI vizsgálódik.