hirdetés

Nem sikerült a bravúr és az éremszerzés Beijingben a téli olimpián. Liu Shaoang a negyedik, Liu Shaolin Sándor a hatodik helyen végzett a pekingi téli olimpia, rövidpályás gyorskorcsolya 1500 méteres versenyében, ami szerintünk nagyon szép eredmény. Főleg, hogy a mai döntő is egy káosz volt.

 

Bár a Liu testvérek döntőbe jutottak, a nem éppen kedvező számukban az 1500 méteren. Az idei Világkupa sorozatban egyszer sem sikerült magyarnak nyerni, Liu Shaolin Sándornak volt egy harmadik helye. De éppen a hétfőn történtek miatt óriási bizonyítási vágy dolgozott a két magyar olimpikonban.

Mindketten tükörsimán jutottak a fináléba, ráadásul Liu Shaolin egy nem mindennapi időt futva, olimpiai rekordot is döntött. Kétség sem férhetett hozzá, mindkét magyart fűtötte a bizonyítási vágy. Sándor rengeteg támogatást kapott itthonról a csalással elvett aranyérme után.

A hangulatot a B-döntő emelte, ahol Krueger John-Henry, a harmadik magyar induló harcolt a minél jobb pozícióért. Végül csodálatos versenyzéssel megnyerte a futamot, így összesítésben a 11. helyen végzett. A hangulat tehát adott volt.

Egészen félelmetes küzdelem előtt álltunk, hiszen tízen álltak a rajtvonalra. Ez még ebben a sportágban is elég ritka, hatalmas küzdelmekre lehetett számítani. Tizenhárom és fél kör várt erre a nem mindennapi, népes mezőnyre, ilyen döntő még sosem volt olimpián. Természetesen két sorban indultak, az elsőben a két magyarral.

Az elején a mezőny előtt korcsolyázott a két magyar, hiszen hátulról felzárkózni lehetetlen lett volna. Az elején visszacsúsztak a mieink, de taktika volt, hiszen aztán jöttek fel. Bár kicsit lemaradtak a vezető hármas előtt.
Aztán a végén próbáltak feljönni a mieink, de végül nem sikerült az első hármat utolérni. Még egyszer fontos megjegyezni, nem ez volt a mi számunk, végül a negyedik és a hatodik hely lett a magyaroké. Ezúttal az érem elmaradt. De két, nagyon fontos szám még hátra van.

Liu Shaolin Sándor még mindig nem heverte ki a hétfői történteket, így aztán sarkalatos pont maradt a nyilatkozatában is

„Sajnos a sors nem adta vissza azt, amit tegnap elvett. Ennyi erő volt ma bennünk, ez 1500 méter, nem éppen a mi távunk. Aki a döntőbe volt, annak a nagy része erre a távra van felépítve. De igazából az a baj, hogy a két nappal ezelőtti még nagyon bennem van. Majd az olimpia után lehet, hogy kiírom magamból, ami itt történt. Oda kellett volna mennem a bíróhoz, hogy megkérdezzem tőle, hogy jól tud-e aludni.Olyan, hogy tíz ember indul egy döntőben, erre nem volt példa. De a bírót ez sem zavarta.”

A testvére, Liu Shaoang ennél sokkal szűkszavúbb volt. Láthatóan borzasztóan elfáradt.

„Elfáradtam nagyon. Szerintem amit lehetett, kihoztuk magunkból. Ennél sokkal többre nem is számítottam, így azt mondom, elégedett vagyok.”

( Predrag M.)