hirdetés

A csoportunkból épp csak továbblépő Portugália döntős. És ennyi volt a walesi csoda. A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság elődöntőjében Portugália 2-0-ra legyőzte Walest, így bejutott a vasárnapi döntőbe, ahol Németország vagy Franciaország lesz az ellenfele. A portugál válogatott 2004 után jutott el újra a fináléig, akkor hazai pályán kikapott Görögországtól. Ronaldóék most másképp szeretnék, hogy alakuljon a finálé. A meccs egyik édes pillanata volt, amikor egy labdaszedő rohant be szelfit készíteni CR7-tel.

robaldo-wales

Mind a két szövetségi kapitánynak változtatnia kellett az alapcsapatán, a portugáloknál Pepe nem játszhatott sérülés miatt, míg a walesieknél két eltiltott játékos is volt, az egyikük az Arsenal középpályása, Aaron Ramsey volt.

Még a meccs előtt bejutott a pályára egy labdaszedő fiúnak, aki Cristiano Ronaldóval készített szelfit, előtte még sikerült szabotálnia a portugál válogatott csapatfotóját. Ronaldo arcára nagy mosolyt csalt ezzel a fiú.

A walesiek ezzel szemben igencsak megkeserítették Ronaldo életét, nem engedtek neki területet, két lövése volt csak, 45 perc alatt, meg az első félidő végén volt egy fejese, ami nem talált kaput. Csapattársa, Gareth Bale szintén kétszer lőtt kapura, az egyik alkalommal egy kontra végén, kicsit pontosabb lövéssel megszerezhette volna a vezetést.  A második félidő elején a walesi védelem elaludt egy kisszöglet után, ezt pedig Cristiano Ronaldo kegyetlenül megbüntette: a középre érkező labdát hat méterről fejelte nagy erővel a keresztléc alá, hihetetlen, hova felugrott előtte. Ronaldo ezzel megszerezte kilencedik gólját az Európa-bajnokságok történetében, amivel beállította Michel Platini rekordját. Három perccel később érkezett az újabb mélyütés Wales számára, egy nyögvenyelős támadás végén Cristiano Ronaldo lőtte be középre a labdát, ami Nani lábáról pattant be a kapuba. Nani nem volt lesen, Renato Sanches viszont igen, ő a gól előtt átlépte a labdát, így felmerül a kérdés, hogy nem avatkozott-e játékba, de még a walesi játékosok sem reklamáltak igazán emiatt.

A két bekapott gól érthetően megfogta Chris Coleman csapatát, a walesi szövetségi kapitány érezte, hogy bele kell nyúlnia a meccsbe, és gyorsan kihasználta mind a három cserelehetőségét. A helyzet viszont nem javult, a portugálok továbbra is mentek előre, előbb Cristiano Ronaldónak volt egy veszélyes szabadrúgása, majd Nani átlövése jött ki a kapusról, a kipattanót Joao Mário nem tudta közelről bepöckölni.

A 78. percben Danilo végleg lezárhatta volna a meccset, a lövése már túljutott a kapuson, de a labda nem gurult át a gólvonalon. Nani a biztonság kedvéért berepült, de nem akarta bántani az ellenfelet.

Wales hiába kockáztatott, még a szépítő gólt sem sikerült megszereznie, így a portugálok jutottak döntőbe – Cristiano Ronaldóék a hatodik meccsükön tudtak először nyerni a rendes játékidőben ezen a tornán. Portugália korábban egyszer jutott el a fináléig az Európa-bajnokságokon, mégpedig 2004-ben, amikor házigazda volt, de 1-0-ra kikapott akkor Görögországtól.