hirdetés

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Kapás Boglárka után Bernek Péter úszó menedzserirodája, valamint a MOB volt sportigazgatója, Kovács Tamás is bírálta a Magyar Úszó Szövetség vezetését és Gyárfás Tamás elnököt. Verrasztóék szerint megérett az idő a közös fellépésre. Gyárfás elnököt az olimpikonok úgy tűnik, megpuccsolják. Ráadásul kiderült, hogy Bernek riói felkészülésére szánt pénzt még ki sem fizette Gyárfás, pedig az olimpiának már igencsak vége.

verraszto_david_olimpia_2016Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori sportigazgatója Facebookon azt írta: a magyar úszósport két jelenlegi legeredményesebb olimpiai bajnok versenyzőjének nyilatkozata azt bizonyítja, hogy nincs minden rendben a sportág berkein belül, amit az elmúlt egy év negatív eseményei is alátámasztanak.

Aki ismeri a két versenyzőt, annak a fejében meg sem fordul az, hogy itt versenyzőuralomról lenne szó, csak olyan kiváló, profi szemléletű sportolókról van szó, akiknek van véleménye. Ja kérem, ez a vélemény nem egyezik a szövetség vezetésének a véleményével, akkor el kell gondolkozni, hogy ki a fontosabb a magyar sport számára: Gyárfás Tamás vagy a Hosszú Katinka–Gyurta Dániel páros! Tudomásul kell venni, nincsenek pótolhatatlan vezetők, és a magyar sportban is el kell hogy jöjjön az ún. rendszerváltás, mert ez sok sportágban még nem történt meg!

Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok, Eb ezüst- és bronzérmes versenyző menedzsmentje is megszólalt a botrány kapcsán.

Szerintük a Katinka által említett módszerekkel az ő versenyzőik esetében is élt a szövetség, Bernek például a mai napig vár arra a pénzre, ami a riói olimpiára való zavartalan felkészülését segítette volna.

A Facebookon azt írják, csak a saját álláspontjukból képesek megítélni az ügyet, de ez alapján ők is úgy gondolják, hogy a szövetség nem tekinti egyenrangú félnek a versenyzőket.

A konstruktív együttműködés nem céljuk, egyeztetni és az általuk elgondolt irányvonaltól eltérni nincsen lehetőség. A 2015 decemberében bejelentett, 2016-ra vonatkozó támogatást, amelynek célja a zavartalan riói felkészülés biztosítása lett volna, visszatartották (és tartják a mai napig), egyoldalú, a sportolót kiszolgáltatottá tévő szerződést akarnak aláíratni vele, kvázi sajátjukként gazdálkodva a sportoló képmásával, nevével. A szövetség elnöke által elmondottak, miszerint ő és kollégái mindenben lesik versenyzőik kívánságait és ott támogatják őket, ahol tudják, valójában csak üres frázisok, valóságtartalmuk csekély! – írják.

Verrasztó Evelyn és Dávid közleményt juttatott el a Nemzeti Sport szerkesztőségéhez. Ebben ezt írják:

Úgy gondoljuk, megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében!

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetése konkrétan szeretné tudni, hogy az úszással kapcsolatosan milyen gondjaik vannak a versenyzőknek.

A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül – írta a testület az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A MÚSZ vezetősége most jelezte, vizsgálatot kezdeményez, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Utóbbi két versenyző egyaránt annak a reményének adott hangot, hogy olyan döntések születnek majd a jövőben, „melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz”. Hozzájuk csatlakozott a többek között Bernek Pétert képviselő cég.