hirdetés

Idén július 14-én indul útjára 48-ik alkalommal a Kékszalag Erste World Nagydíj, amelyen mintegy hatszáz hajó részvételére számít a Magyar Vitorlás Szövetség. Az idei verseny más lesz, hisz a szövetség megállapodást kötött Európa másik két nagy tókerülő versenyének, a Genfi-tavi Bol d’Ornak és a Garda-tavon zajló Centomigliának a szervezőivel, így minden eddiginél több külföldi indulót várnak Balatonfüredre. S idén már az okostelefonokat is bevetik, azon látható lesz egy app segítségével, hogy melyik hajó hol tart épp a versenyen.

kékszalag-principress

A tavalyi tizenkét külföldi nevezettel szemben idén huszonöt határon túlról érkező csapatra számítunk – mondta Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

A 155 kilométeres Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred távon a csúcsot a Fifty-Fifty nevű kétárbócos, kéttestű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc alatt ért célba. A magyar fejlesztésű vitorlás ezúttal is az esélyesek közé tartozik, akárcsak a címvédő svájci Safram, valamint a többi katamarán (RSM-DTM Hungary, Black Jack, extrém 40-esek), s a 11-szeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas vezette Cellum. Összesen 26 hajóosztályban hirdetnek bajnokot idén.

Az idei Kékszalag egyik újdonsága, hogy okostelefonon a hazai fejlesztésű Kwindoo alkalmazással minden hajó útja folyamatosan nyomon követhető lesz. Ehhez kapcsolódva az Erste World játékot hirdet, a legtöbb virtuális pontot összegyűjtők eljuthatnak a világ egyik leglátványosabb vitorlásversenye, az Extreme Sailing Series portugáliai rendezvényére.  A Kékszalaghoz kapcsolódó események sorát a Fehér Szalag nyitja, majd július 13-án, szerdán kerül sor az utánpótlás számára kiírt Kékpántlikára. Lesz éjszakai futam, amelyen a magyar vitorlázás legjobbjai szállnak vízre a parttól néhány méterre, reflektorokkal megvilágított pályán, majd a fesztivált a 2szalag katamarán nagydíj zárja szombaton. A parti rendezvények között bemutatkoznak a vitorlás iskolák, megválasztják a Kékszalag éttermét, és utcabált is rendeznek.