hirdetés

Megkoronázta a svájci kerekes a pályafutását Rióban. Fabian Cancellara, aki már réges-rég bejelentette a visszavonulását, megnyerte a riói olimpia szerdai, 54,5 kilométeres férfi időfutamversenyét.

fabian-cancellara

A svájci egykor a szám kiemelkedően legjobb bringása volt, Pekingben szintén aranyérmes lett, illetve 2006 és 2010 között négyszer nyert világbajnokságot. Most azonban, 35 évesen már nem számított esélyesnek, mégis több mint 45 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a favorit holland Tom Dumoulinnél és több mint egy perccel a háromszoros Tour de France-győztes brit Chris Froome-nál.
– Utolsó alkalommal próbáltam olimpiai érmet nyerni. Rengeteget jelent ez számomra – mondta Cancellara, ugyanakkor kategorikusan kijelentette, nem gondolja meg magát a visszavonulással kapcsolatban. Cancellara már tavaly bejelentette, hogy a 2016-os lesz az utolsó idénye, azaz pályafutásához méltó diadallal búcsúzik a sportágtól.
 Dumoulin ezüstérme az első olimpiai időfutammedál Hollandiának.
– Egy célom volt ma, és ez az aranyérem volt. Mivel nem nyertem meg, csalódott vagyok. Ugyanakkor az olimpiai dobogón állni különleges dolog, főleg azután, hogy a Tour de France-on megsérültem – mondta a 25 éves holland kerekes.
– Nagyon örülök, hogy sikerült egy újabb olimpiai érmet szereznem. A tőlem telhető legtöbbet megtettem, de Fabian ma verhetetlen volt – értékelt a szám legnagyobb esélyesének tartott Froome, aki harmadik helyével megismételte londoni eredményét.
Cancellara már tavaly bejelentette, hogy a 2016-os lesz az utolsó idénye, azaz pályafutásához méltó diadallal búcsúzik a sportágtól.
A veterán svájci győzelmével hazája első aranyérmét szállította.