hirdetés

Ötre növelte az aranyérmek számát a magyar csapat a portugáliai kajak-kenu vb szombatján, Kozák Danuta duplázni tudott, egyesben és kettesben is nyert 500-on, a férfiaknál a Balaska Márk, Birkás Balázs kajak kettes címet védett 200 méteren.

 

kozák kajakKét arannyal és egy bronzéremmel kezdte a magyar kajak-kenu csapat az első döntős napot a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló világbajnokságon, szombaton viszont még eredményesebb napja lehet a válogatottnak, hiszen kilencből kilenc döntőbe bejutott magyar hajó.

Rögtön az elsőben az ötszörös olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Kozák Danuta volt érdekelt kajak egyes 500-on, és a várakozásoknak megfelelően nyert is, de óriási csatában volt az új-zélandi Lisa Carringtonnal. Kozák féltávnál kezdett el erősebben lapátolni, és maga mögé szorította Carringtont az olimpiai számban.

Kozák 500-on egyesben nyerni tudott a legutóbbi két olimpián, továbbá a szám kétszeres, illetve most már háromszoros világbajnoka is.

Kozák után a kenu egyes 1000 méterén induló Bodonyi András következett, aki lassú kezdés után a végén hatalmasat hajrázott ugyan, hátha megszerzi a negyedik helyet, de az utolsó méterekre elfáradt, és a hetedik lett. A vb-aranyat a német Sebastian Brendel szerezte meg.

Kajak egyes 1000 méteren Kopasz Bálint Kozákhoz hasonlóan a 3-as pályáról rajtolhatott. A 21 éves kajakos, aki két Eb-bronzot és egy Eb-ezüstöt gyűjtött korábban a távon, nem kezdett valami erősen, féltávnál 2,7 másodperc hátránnyal állt a mezőny második felében. Kopasz az utolsó 300 méterre indította  a hajrát, de csak a negyedik helyig tudott felkapaszkodni. Az élen a hazai Fernando Pimenta zárt, erősen kezdett, a végére elfáradt, de nem annyira, hogy megfogják.

Kopasz elégedett volt a formájával, de a rettentő erős mezőnyben csak a negyedik helyet tudta elhozni, fejlődni kell a folytatásban, mondta. Kiemelte, hogy a helyszínen a szervezők rossz minőségű szénhidrátot biztosítottak csak nekik, ami felborította a diétáját.

Balla Virág olimpiai számban, kenu egyes 200-on okozhatott volna meglepetést, de nem tudott felérni a dobogóra, ötödik lett. A világbajnok a kilencedik vb-aranyát szerző kanadai Laurence Vincent-Lapointe lett, aki a rajttal első pár tíz méteren szerzett magának akkora előnyt, amit már senki nem tudott behozni utána.

A 200-on címvédő Hagymási Réka, Szabó Ágnes páros nem tudta megőrizni vb-elsőségét, a rajtot nagyjából úgy kapták el, ahogy a többiek, de nem bírták a tempót az élmezőnnyel, és végül a dobogóról pont lemaradva a negyedik helyen értek be.

Hihetetlen rajt után védett címet a Balaska, Birkás kettős, Kozák-dupla

Szintén címvédőként indult a páros 200-on a férfiaknál, a rajtot is remekül kapták el, onnantól pedig csak megszorítani tudták őket a spanyolok, megelőzni nem. A páros a magyar csapat negyedik aranyát nyerte a portugáliai vb-n.

Egy órával az 500-on szerzett egyéni aranya után K2 500-on volt érdekelt Kozák Danuta Kárász Anna párjaként. A rajt itt az új-zélandiaknak sikerült jobban, 250 méternél még ők vezettek a magyar egység előtt, de Kozákék gyorsan felzárkóztak, a végén pedig hatalmas hajrával, 23 ezreddel verték meg Carringtonékat. A két egység között célfotó döntött.

A Sarudi Pál, Kiss Balázs, Kiss Tamás, Takács Mihály összetételű kenu négyes a spanyol hajót megelőzve a 8. helyen zárt 500 méteren. Ez nem volt meglepetés, az viszont igen, hogy a Tóth Dávid, Bogár Gábor, Ilyés Róbert, Ciener Benjámin K4-es egység 1000 méteren nem tudott a dobogó közelébe kerülni, még úgy is, hogy ez a táv kikerült az olimpiai programból. A magyar hajó végül a hatodik lett az utolsó szombati döntőben.

Két nap után Magyarország második az éremtáblán 5 arannyal és egy bronzzal, a németek vezetnek, nekik 5 arany, 3 ezüst és 2 bronz az eddigi teljesítményük.

Szombaton elő- és középfutamokkal folytatódik a délutáni program, majd vasárnap délelőtt középdöntőkkel, délután pedig az 5000-es távokkal együtt összesen 13 döntővel zárul a világbajnokság.