hirdetés

Eldőlt mi lesz az öttusában a lovaglás helyett.Hát röviden leírva kisebb cirkuszi mutatványos rész kerül be, akadályverseny lesz a szám neve. A versenyzőknek legfeljebb száz méter hosszú pályán kell majd átjutniuk különböző extrém akadályokon.

 

Megerősítette keddi hírlevelében a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), hogy közvetlenül az idei világkupa-sorozat ankarai döntője után tesztelik a lovaglás helyére választott új számot, az akadályversenyt a török városban. A résztvevőket elméletben június 27-én készítik fel, majd következnek az edzések, másnap pedig a selejtezők és a döntők.

Egyensúlyozást igénylő gerendán haladás, kúszás, döntött létrán mászás, köteleken, gyűrűkön kapaszkodás, akadályról akadályra ugrás, hajlított falon való feljutás – legfeljebb tíz feladat megoldása – vár a futamonként kettő-négy indulóra.

A UIPM május elején jelentette be, hogy kétféle akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, amelynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában. A nemzetközi szövetség az akkori közleményében jelezte, hogy több mint hatvan javaslat érkezett.

A végrehajtó bizottság tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az olimpiai programban. Ennek ellenére a UIPM közgyűlése november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

 

( Predrag M.)