hirdetés

A gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball és softball programba vételét javasolja a 2020-as tokiói nyári játékokra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete.

 gördeszkázásA vb szerdán Lausanne-ban egyhangúlag foglalt állást az öt sportág mellett, amelynek felvételét a NOB teljes ülésének kell jóváhagynia augusztusban, közvetlenül a riói olimpia előtt. A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltételrendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról. Tokió esetében héttagú testület határozott arról, mely sportágakat javasolja a meglévők mellé. A testületbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegált tagokat, és helyet kaptak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is. Az általuk összeállított csomagról szavazott most a NOB végrehajtó bizottsága.

Megfelelő az egyensúly a Japánban népszerű, illetve az inkább a fiatalokat vonzó sportágak között–indokolta a támogatást John Coates NOB-alelnök.