hirdetés

Hatalmas bukások tarkították a Tour de France második szakaszát. A sárgatrikós Lmpaert is óriásit bukott de végén ő vezette fel Fabio Jakobsennek a sprintet, amit a csapattársa végül behúzott. A Quick-Step Alpha Vinyl így két szakasz után két győzelmet húzott be, azonban az összetettben a sárga trikót a belga Wout Van Aert húzhatja magára.

 

Az egykori dán fővárosból, Roskildéből induló 202 kilométeres etap első felében három, egyaránt negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám a bringások a nyborgi befutó előtt a Nagy Baelt tengerszoros felett átívelő 18 kilométernyi hídsorozattól és a várható erős széltől tartottak előzetesen. Az utak mentén zsúfolt sorokban drukkoltak a nézők.

Az első szökevény boly a nyitó emelkedőn kettészakadt, mindhárom dombra Magnus Cort (EF Education-EasyPost) ért fel elsőként a dán szurkolók örömére, így ő lesz az első pöttyös trikós.

Az élen tekerők három perc feletti különbséget alakítottak ki, ám hazaérésre nem volt reális esélyük. A szurkolók viszont mindenütt nagy ünneplésben részesítették Corték duóját és a mezőnyt is, egy füves reptéren nem szokványos módon vitorlázórepülőkből és azok szállítói járműveiből formáztak kerékpárt.

A tempó az utolsó nyolcvan kilométerre lódult meg hátul, a mezőny többször is gyorsított, majd visszafogta magát. A cél előtt 42 kilométerrel egy kisebb bukás történt, benne a 2019-es Tour de Hongrie-n győztes lett Krists Neilandssszal, ám mindenki tovább tudott menni, a szökésből utolsóként elöl maradt norvég Sven Erik Byströmöt 31,5 kilométernél érte utol a gyorsuló mezőny.

A szél miatt óvatosságból az összetett esélyesek és a sprinterek csapatai is igyekeztek jól helyezkedni, 22 kilométerrel a befutót megelőzően előbb hátul egy bukás okozott zavart, elöl pedig a nagy tempó szakította meg a sort. A hídon megérkezett a várt oldalszél, ez pedig egy újabb, nagy bukást eredményezett az érezhetően feszült mezőnyben, a nyitó szakaszt megnyerő belga Yves Lampaert is nagyot esett, azonban csapattársai segítségével a sárga trikós utolérte a nyugodtabb iramra váltó mezőnyt.

Az előzetesen kalkulált nagy támadássorozat elmaradt, így a mezőny egyben érkezett a hajrához, három kilométeren belül viszont egy tömegbukás szakította szét a sort, ám a szabályok értelmében mindenki azonos időt kapott. A szétszakadt sorok miatti csonka bolyban az utolsó métereken jó ütemben kibújó Fabio Jakobsen szerezte meg a Quick-Step Alpha Vinyl második diadalát.

A Tour de Hongrie-n a hajdúszoboszlói és nyíregyházi sprintbefutón első 25 esztendős holland sprinter mögött másodikként – akárcsak a nyitó koppenhágai időfutamon – a belga Wout van Aert ért célba, aki az idő jóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót. Harmadik a hosszú hajrát nyitó 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen lett hazai közönség előtt.

Vasárnap az utolsó dániai etap, a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely hétfőn költözik át Franciaországba. A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

 

( Cs.T.)