hirdetés

A riói olimpiára készülő magyar csapatnak a Mount Everest csúcsáról üzent és zászlót is elhelyezett ott Neszmélyi Emil ügyvéd, hegymászó, aki első magyarként északról, Tibet felől jutott fel a Himalája 8848 méteres csúcsára.

neszmélyi ügyvéd

Neszmélyi Emil, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Etikai és Jogi Bizottságának tagja, a Sportjus főtitkára, a nemzetközi expedíció egyetlen magyar résztvevője május 20-án jutott fel a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt északi útvonalon a világ legmagasabb csúcsára.

Neszmélyi Emil a MOB székházában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy asztmája miatt a mászáskor 7200 métertől oxigénpalackot kellett használnia. Összesen 27 órát mászott és mindössze 20 percet töltött a csúcson az expedíció csapatával. A szigorú expedíciós menetterv miatt öt perce jutott arra, hogy hét zászlót helyezzen el a Mount Everesten, többek között a riói olimpiára készülő magyar csapatnak szóló üzenetet is. Beszámolója szerint élete legnagyobb fizikai kihívását jelentette a lefelé mászás, közben egy kisebb baleset is érte. A könnyebben mászható szakaszhoz érve, kicsit megkönnyebbülten, 20 óra mászás után vette észre, hogy nem működik az oxigénpalackja. Mint felidézte, tudta, hogy onnantól nagyon lassan kell mennie, hat-hét lépéseként le kellett állnia, ezért inkább háttal ereszkedett tovább 7100 méterig, ahol egy hegyi vezetőtől kapott használt palackot, amellyel lejutott az 1-es táborig.

Elmondta az ügyvéd-hegymászó, hogy az expedíció ötlete három éve fogalmazódott meg benne. Többek között azért is választotta az északi útvonalat, mert ezen a szakaszon magyar mászót még nem regisztráltak a hivatalos nyilvántartás szerint. Két évig egyedül készült az expedícióra, később Ács Zoltán hegymászó irányítása mellett olimpikonszintű fizikai erőlétre tett szert.

Ács Zoltán hegymászó hangsúlyozta: az északi útvonal egy gerincen fut végig. A szakasz előnye, hogy nincsenek lavinák, viszont nagyon erős szél fúj, ezért akkor lehet a legjobban megmászni, amikor jön a monszun és a szélirány megfordul, akkor van egy-két szélcsendes nap.