hirdetés

Szobrot avattak és teret neveztek el Angyalföldön Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról, XIII. kerület díszpolgáráról.

papp laci

A Kassák Lajos utca–Huba utca sarkán lévő téren Lelkes Márk alkotóművész bronzszobrát pénteken délelőtt közösen leplezte le Tóth József, a kerület polgármestere és ifj. Papp László. A több száz érdeklődő jelenlétében megtartott ünnepségen Tóth József emlékeztetett arra, hogy Papp László gyerekkorában a tértől nem messze, a Kassák Lajos utca 48-ban lakott. Hangsúlyozta: a szoborállításnak és a térelnevezésnek az ad aktualitást, hogy a 2003-ban elhunyt kiváló bokszoló 1948 augusztusában nyerte Londonban első olimpiai bajnoki címét, s idén emlékezünk születésének 90. évfordulójára.

A polgármester kiemelte, Papp László győzelemcentrikus személyiség volt, ugyanakkor a szolidaritás erényét is magába szívta, s már versenyzői pályafutása alatt példaképpé állították az egyszerű emberek számára. Kitért arra is, hogy a legendás bokszoló amatőrként 200 mérkőzéséből 191-et, profiként pedig 29 találkozójából 27-et nyert meg, kettő pedig döntetlenül végződött. Megemlítette azt is, hogy bár 1956-ban külföldre csábították, ő mégis itthon maradt. Végül azzal zárta szavait, hogy „Papp László az ökölvívóvilág legnagyobb úriembere volt”.

Borbély Zoltán ügyvéd, a Paplaci című film rendezője megemlékezésében közölte, hogy Londonban, Helsinkiben és Melbourne-ben aratott győzelmének köszönhetően Papp László volt a világon az első ökölvívó, aki három olimpiai aranyérmet tudott nyerni, s ez azóta is csak két kubai bokszolónak sikerült.

Gyurkovics Tibor író szerint Papp Lászlónak legendaképző ereje volt – fogalmazott Borbély Zoltán, aki hozzáfűzte: a nagyszerű ökölvívót, majd szövetségi kapitányt a siker sem tette gőgössé, s olyan híres emberek is a példaképüknek tekintették, mint a kiváló francia színész, Jean-Paul Belmondo.

Az ünnepségen részt vett többek között Szepesi György, a legendás rádióriporter, Gedó György, aki Papp László szövetségi kapitánysága alatt lett olimpiai bajnok, valamint Markovits László, a Vasas elnöke.