hirdetés

Jürgen Klopp már több mint 4 éve vette át a Liverpool irányítását Brendan Rodgers távozását követően. Az elmúlt esztendők alatt számos fontos változás történt a Liverpool életében. Az alábbiakban három olyan meghatározó eseményt szeretnénk bemutatni, amelyek komoly hatással voltak a csapat mentális fejlődésére.

 

2016-os Európa Liga döntő elvesztése

2016. május 18-án a Bázelben rendezett EL-döntőben a Liverpool 3-1-es vereséget szenvedett a Sevilla ellen. Klopp személyiségét tökéletesen jellemzi, hogy a vereség után nem hagyta magába roskadni a csapatot. A döntő elveszítését csupán a kezdetnek nevezte, és azt mondta a játékosainak, hogy még sokkal több döntőben lesz lehetőség bizonyítani.

A vereség természetesen fájdalmas volt a szurkolók számára, mivel a győzelem esetén nem csak az Európa Liga trófeáját hódították volna el. A következő szezonban ugyanis automatikus résztvevői lehettek volna a Bajnokok Ligája sorozatnak. Klopp számára viszont így több idő jutott építeni a csapatot, és dolgozni a taktikán.

A 2016/17-es Premier League szezonban már egy kiforrottabb, érettebb Liverpool lépett pályára a bajnoki mérkőzéseken. A nemzetközi kupaszereplés hiánya elegendő időt biztosított a fejlődésre. A vörösök végül a bajnokságot a Bajnokok Ligája indulást érő 4. helyen zárták, összesen 78 pontot szerezve.

Virgil Van Dijk megszerzése

Érdemes megfigyelni, hogy Klopp érkezése óta a Liverpool szinte kizárólag minőségi játékosokat igazolt. A játékosok alapos megfontolás után érkeznek a csapatba, és rövid idő alatt képesek beilleszkedni.

2017. december 27-én a Liverpool bejelentette a holland védő, Virgil Van Dijk érkezését. A klasszis védő a Southampton játékosa volt az előző szezonokban, és a Liverpool nem sajnált érte 75 millió fontot fizetni. A befektetés tökéletesnek bizonyult, hiszen Van Dijk valódi vezérré nőtte ki magát nem csak a védelemben, hanem a teljes csapatban is.

Van Dijk magabiztossága és fontos szerelései számos gólveszélyes szituáció megállításában játszanak szerepet. Nagyszerű képességeit mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 64 meccsen keresztül egyszer sem bírták kicselezni az ellenfelek.

4-0-s győzelem a Barcelona ellen

A Barcelona elleni 2019-es BL-elődöntő az egyik legemlékezetesebb és legdrámaibb mérkőzés a klub történelmében. Az első meccsen a Liverpool 3-0-s vereséget szenvedett, azonban Klopp mentalitásának köszönhetően a csapat megújult elszántsággal indult neki a visszavágó mérkőzésnek.

Fabinho mondta el egy későbbi nyilatkozatában, hogy Klopp a meccs előtti napokban megkérdezte tőle a jeges medencében ülve Sané társaságában, hogy hisz-e a továbbjutásban. Fabinho természetesen igennel felelt, és Klopp mosolyogva megjegyezte, hogy immár hárman vannak.

Ha Te is a legendás Anfield Road-i csapat szurkolója vagy, tekintsd meg a Football fanshop Liverpool termékeit!