hirdetés

Kihagyja az idei évet Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakosunk. Egy régi sérülés a fő oka a kényszerpihenőnek. Azonban a 2024-es olimpiai indulása nincs veszélyben, sőt a céljai is egyértelműek.

 

Egy tavalyról megmaradt sérülés miatt 2022-ben biztosan nem versenyez Kozák Danuta – árulta el az InfoRádiónak. A hatszoros olimpiai bajnok kajakos a következő időszakot a rehabilitációnak és az állóképesség-fejlesztésnek szenteli, és a 2024-es párizsi játékokat tartja szem előtt.

Leghamarabb jövő májusban versenyezhet újra Magyarország legeredményesebb női olimpikonja, Kozák Danuta. A 35 éves, hatszoros olimpiai aranyérmes sportoló egy tavalyról megmaradt sérülés miatt döntött így.

„Elmondhatom azt, hogy a párizsi olimpiát tartom szem előtt, és készülök hosszú távon, de az említett dolog miatt ez az év ki fog maradni versenyzés szempontjából” – fogalmazott a kajakozó.

Kozák Danuta a mindennapos edzéssel ugyanakkor nem hagy fel, csak a versenyzésben következik most egy átmeneti szünet. Elmondása szerint a tavaly nyári tokiói olimpia történesei, ahol hatszoros olimpia bajnokká vált, máig élénken élnek benne.

Már rég volt, de jó élményekkel jöttem haza. Főleg úgy, hogy az utolsó szám aranyéremmel zárta a tokiói magyar szereplést. Voltak azért persze rossz élményeim is, de jól zárult, örülök – fejtette ki a sportoló az interjúban.

Kozák Danuta összességében úgy látja, 35 évesen nem kell minden évben bizonyítania a képességeit, így belefér, ha egy év kimarad.

Azt is megjegyezte: nagy változás az intenzív versenyzői időszakához képest, hogy az ünnepek már nem maradnak ki az életéből. Mindenkinek meg tudják tartani születésnapját és a névnapját, ráadásul mindenkinek akkor, amikor esedékes. Így nem „tízemberenként van egy összejövetel az év végén”, ezáltal több idő jut családra is – nyilatkozta Kozák Danuta.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hivatalos honlapja is beszámolt a hírről: Kozák Danuta és edző férje, Somogyi Béla Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal is egyeztetett.

Megbeszéltem Danával és az edzőjével, hogy a legjobb megoldás, ha idén nem versenyeznek, így bőven lesz idő a feltöltődésre és a rehabilitációra. Ettől függetlenül sportágunk hatszoros olimpiai bajnoka folytatja az edzéseket, hosszú alapozásba kezd, és egyértelmű célja, hogy tagja legyen a 2024-es olimpiai csapatnak. Szerintem így képes lehet arra, hogy az eddigi nyolc olimpiai érme mellé újabbat, újabbakat gyűjtsön Párizsban – idézi a kajakkenusport.hu Hüttner Csabát.

( Predrag M.)