hirdetés

A magyar sporthős, aki az ellenfelének adta a cipőjét, indulhat a riói olimpián. Nos, már emiatt is engedhették volna a magyar tollaslabdázót, de Sárosi Laura kvótát érő helyen zárt a női tollaslabdázók világranglistáján. Így saját maga vívta ki a részvételt a brazíliai játékokon, amire 20 éve nem volt példa a tollaslabdázóink közt.

sárosi laura tollas-m4

Csorba József, a magyar szövetség elnöke elmondta, nagy örömmel tölti el a kvótaszerzés, hiszen húsz év után szerepelhet újra magyar tollaslabdázó a játékokon. Hozzátette, a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  döntése nyomán Sárosi Laura alanyi jogon, és nem szabadkártyával lehet ott a riói olimpián.

A riói kvótáért harcoló magyar játékos a franciaországi La Roche-sur-Yon-ban rendezett áprilisi Európa-bajnokság második körében 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést, egyúttal nagy lépést téve a kvótaszerzés felé. Csorba József akkori beszámolója szerint azonban Sárosi alig egy másodperc alatt döntött, és odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Ekkor úgy tűnt, gesztusával a sportszerű magyar kikerül a kvalifikációra jogosító helyekről, ám végül ez nem következett be, miután az előzetesen kalkuláltnál több női versenyző indulhat női egyéniben Rióban.

Csorba József múlt elmondta, a német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Sárosi Laurát, míg Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke később jelezte, a magyar tollaslabdázó felkerült arra a listára, akik közül kikerülnek a Rióban díjat kapó sportolók.

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar tollaslabdázó az ötkarikás játékokon, akkor Ódor Andrea indult.

(Fotó: M4)