hirdetés

Sean Ellis neves brit rendező Anthropoid című, cseh–brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával megnyílt pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 51. nemzetközi filmfesztivál.

karlovy vary 51

A Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről szóló alkotás világpremierén megjelent a rendező, továbbá a főszereplők: Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Ana Geislerová és Toby Jones színészek. A kilencnapos filmszemlét megnyitó ünnepségen Willem Dafoe világhírű amerikai színész átvette a Kristály Glóbusz elismerést, amelyet a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért kapott. A neves amerikai színészt kétszer jelölték Oscar-díjra és egyszer Golden Globe-díjra. Az idei fesztiválon több mint 70 ország alkotóinak mintegy 180 filmjét láthatják az érdeklődők, a műsoron két magyar produkció is szerepel. A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.  A versenykategóriába idén 12 film kapott meghívást. A magyar versenyfilmet – Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotást – július 7-én vetítik. A cseh és szlovák filmművészetet a Jan Hrebejk prágai rendező által készített Tanítónő (Ucitelka) című szlovák–cseh koprodukciós alkotás képviseli. A versenykategóriában egyebek között orosz, német, olasz filmet is levetítenek, de a programban ezúttal kivételesen nem szerepel francia játékfilm. A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a Kristály Glóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice). A Nyugattól keletre szekcióban tíz filmnek Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A szekció szemléje egy magyar film, Till Attila Tiszta szívvel című darabjának a bemutatásával indul szombaton. Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan mintegy 135-140 millió korona. Közép-Európa legelső A kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák–Magyar Monarchia egykori fürdővárosában.

A filmmustra eredményhirdetését és a díjkiosztást július 9-én, szombaton tartják.